Business Internaţional

Bulgaria ar fi cel mai afectat stat din UE dacă Putin ar opri robinetul la gaze

Bulgaria ar fi cel mai afectat stat din UE dacă Putin ar...

Autor: Sebastian Tănase

20.03.2015, 00:01 320
Bulgaria va fi cel mai grav afectat stat din UE în cazul în care va izbucni o nouă criză uncraineană a gazelor, similară cu cea din 2009, se arată într-un studiu al Universităţii Koln, preluat de Novinite. Capacitatea UE de a face faţă unor astfel de evenimente s-a imbunătăţit considerabil pe parcursul ultimilor şase ani, de când o dispută între Rusia şi Ucraina legată de preţuri a lăsat locuitorii mai multor ţări din Europa fără gaze naturale în plină iarnă.  
 
Însă Bulgaria a rămas singura ţară care ar fi incapabilă să înlocuiască importurile de gaze în cazul unei întreruperi de scurtă durată a livrărilor ruseşti prin Ucraina. Printre factorii care au dus la îmbunătăţirea siguranţei aprovizionării se numără cererea scăzută, accesul la surse alternative, creşterea capacităţii de transport şi un cadru legal mai consistent şi ambiţios. În pofida perspectivei optimiste, securitatea aprovizionării cu gaze a Europei trebuie pusă în balans cu lipsa performanţei din industria gazelor şi cu resurselor interne insuficiente pentru a asigura independeţa energetică. Bulgaria, Austria, Slovacia şi Cehia sunt statele din UE cu cea mai mare dependeţă de gazul rusesc, fiind nevoite să importe prin conductele care traversează Ucraina. România este printre puţinele ţări din UE care are producţie proprie de gaze naturale. Consumul este acoperit în proporţie de 85% sau chiar mai mult din surse interne. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO