Business Internaţional

Bulgaria ar putea importa din 2017 gaze naturale din Azerbaidjan

Bulgaria ar putea importa din 2017 gaze naturale din...

Autor: Mădălina Bodârlău

21.09.2014, 18:59 452

Transportatorul bulgar de gaze naturale Bulgartransgaz şi compania naţională de gaze a Azerbaidjanului SOCAR, s‑au angajat printr‑un acord încheiat sămbătă la Baku, capitala Azerbaidjanului să discute despre posibilitatea ca din 2017 Bulgaria să importe gaze naturale azere.

Bulgartransgaz şi SOCAR au semnat o scrisoare de intenţie prin care au deschis oficial negocierile privind livrarea gazelor de către SOCAR în Bulgaria începând din anul 2017 prin reţeaua de interconectare dintre Grecia şi Bulgaria.

Cele două companii au semnat şi un memorandum care prevede că vor desfăşura în comun activităţi de exploatare a gazelor pentru extinderea depozitului subteran de gaze situat în apropierea satului bulgăresc Chiren din regiunea Vratsa.

Cele două documente au fost semnate cu ocazia vizitei preşedintelui bulgar Rosen Plevneliev în capitala azeră, unde a avut loc ceremonia de deschidere a construcţiei cori­dorului sudic de tran­sport al gazelor na­turale (Southern Gas Corridor). Proiectul Southern Gas Corridor reprezintă o iniţiativă a Comisiei Europene prin care statele europene ar importa gaze din Estul Mijlociu şi din zona Mării Caspice, diversificând astfel sursele de energie.

Acordurile au fost semnate în condiţiile în care Comisia Europeană a îngheţat construcţia gazoductului South Stream, în contextul conflictului economic şi politic dintre statele vestice şi Rusia. Proiectul South Stream presupune transportul de gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagră, către ţările din sudul şi centrul Europei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO