Primul-ministru bulgar Boyko Borisov a spus ca tara sa nu isi vadepune candidatura pentru aderarea la zona euro in acest an, dincauza noilor date privind situatia bugetului de stat, care indicaun deficit mult mai mare decat estimarile initiale, scrie WallStreet Journal.
Borisov a declarat ca deficitul bugetar aferent anului 2009 afost de 3,7% din PIB, o valoare net superioara celei de 0,8%estimata initial. Acesta este cel mai mare deficit din ultimuldeceniu, iar cauza acestui dezechilibru o reprezinta o serie decheltuieli pentru contracte publice, cheltuieli ce nu au fostcontorizate in ultimii doi ani.
Ministrul de finante Simeon Djankov a insistat ca guvernul vaadopta masuri suplimentare pentru a mentine deficitul bugetar lasub 3% din PIB in 2010. Fondul Monetar International a estimat caBulgaria va avea in acest an un deficit bugetar de 1,8% dinPIB.
Bulgaria se dorea un model fiscal
Veniturile din taxe si impozite au scazut cu 27% in primele doualuni ale acestui an, comparativ cu perioada similara a anuluitrecut, astfel ca deficitul bugetar a ajuns la 1,4 mld. leva (716mil. euro), deja 2% din PIB-ul estimat pentru tot anul 2010,potrivit ultimelor date de la ministerul de finante.
Djankov s-a plans ca Bulgaria trebuia sa fie un "model fiscal",insa din cauza situatiei actuale acum el se va simti "rusinat"atunci cand se va intalni cu ministrii de finante ai UniuniiEuropene la Madrid in aceasta luna.
"Ar fi insolent sa aplicam pentru ERM si pentru zona euro datfiind deficitul bugetar ridicat", este de parere primul-ministruBoiko Borisov. "Noi, de fapt, i-am mintit pe colegii nostri din UEin legatura cu faptul ca suntem pregatiti de aderarea la zona euro,fara sa fim constienti de aceasta capcana." Ministrul de finante aspus ca "nu este exclus" ca Bulgaria sa isi depuna candidaturapentru ERM II, mecanismul ratelor de schimb, supranumit sianticamera zonei euro, insa "sansele ca acest lucru sa se intamplesunt net mai mici". El a declarat si ca aproximativ o treime dindeficitul bugetar pe 2009 a constat din elemente exceptionale, carepot fi trecute cu vederea in procesul de aderare la ERM II. Faraacestea, Bulgaria s-ar incadra in limitele impuse.
Pietele financiare vor resimti situatia
Statul a dorit sa se impuna ca un model de rigurozitate fiscala,anuntand mereu excedente bugetare - necesare pentru apreciereamonedei nationale, leva, in raport cu euro prin intermediulconsiliului monetar. In Bulgaria cursul de schimb este fix. Dinmomentul in care statul a intrat in recesiune, Bulgaria a reusit saanunte doar deficite modeste, comparativ cu alte state din Uniune,care se confruntau cu mari dificultati in ceea ce priveste acestaspect.
Excedentul bugetar din 2008 va fi revizuit in scadere, potrivitlui Djankov. Situatia bugetara "va fi privita cu scepticism inspecial in contextul Greciei", a spus Simon Quijano-Evans, strategin divizia de brokeraj a Credit Agricole din Viena.
El a avertizat ca asupra spread-urilor pentru contractele de tipcredit default swap pentru datoria nationala a Bulgariei - inprincipal costul de asigurare impotriva falimentului - se vor facepresiuni, existand, de asemenea, pericolul de contagiune pentruRomania si chiar Ungaria.
Djankov a spus ca el este "fericit ca sectorul bancar este laadapost" si a insistat ca legaturile comerciale nu foarte stranseale Bulgariei cu Grecia ar trebui sa constituie un motiv pentrucare statul sa nu fie afectat de criza din Grecia.
Djankov a insistat ca el va asigura stabilitatea monedeinationale a Bulgariei si a sistemului bancar, insa pentru acestlucru este necesara o politica fiscala dura, desi PIB-ul statuluis-a contractat cu aproape 6% anul trecut.