Business Internaţional

Bulgaria, Croaţia, Cehia şi Polonia, printre primele ţări care utilizează certificatele UE COVID-19

Bulgaria, Croaţia, Cehia şi Polonia, printre primele...

Autor: Catalina Apostoiu

06.06.2021, 23:02 251

Patru dintr-un număr de şapte ţări care au implementat certificatul digital COVID-19 al Uniunii Euro­pene sunt din Europa emergentă: Bulgaria, Croaţia, Cehia şi Polonia.

Certificatul include informaţii despre statutul de vaccinare îm­po­tri­va coronavirusului al deţină­torului, rezultatele testelor COVID-19 şi dacă acesta a trecut deja prin boală.

Împreună cu Danemarca, Germania şi Grecia, cetăţenii celor patru ţări din Europa emergentă se vor putea bucura de călătorii mai sigure în interiorul blocului.

Certificatul, care poate fi utilizat digital, dar şi pe hârtie, a fost propus de Comisia Europeană în martie, fiind acum activ în şapte ţări, cu o lună înainte de deadline-ul UE. Noi ţări îl vor introduce în săptămânile următoare.

Toate ţările UE sunt aşteptate să adere la acest program până pe 1 iulie, iar 22 de ţări au testat deja cu succes sistemul.

În condiţiile în care scopul explicit al certificatului este acela de a facilita călătoriile în interiorul UE pe durata verii, nu este surprinzător faptul că statele membre ale căror economii depind masiv de veniturile din turism se numără printre primele care au aderat la acest sistem.

„Suntem prima ţară care a început să utilizeze certificatul la graniţele de stat. Este în interesul nostru să ajutăm oamenii să pătrundă uşor şi rapid în Croaţia“, a declarat ministrul croat al afacerilor interne Davor Bozinovic.

Deşi desfăşoară o campanie de vaccinare de succes, în mare parte datorită utilizării vaccinurilor produse în China şi Rusia, Ungaria se numără printre cele cinci state membre ale UE care ezită să participe la sistem.

Slovacia, care a devenit recent a doua ţară membră a UE care a permis utilizarea vaccinului rusesc Sputnik V, a dat de asemenea dovadă de reticenţă cu privire la certificatul UE.

În condiţiile în care acesta nu-i va recunoaşte pe cei vaccinaţi cu vaccinuri neaprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului, nu este încă clar care va fi impactul noului sistem asupra celor două ţări.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO