Business Internaţional

Bulgaria rămâne fără trenuri. Banca germană KfW vrea să recupereze 50 de trenuri de la compania feroviară BDZ

Bulgaria rămâne fără trenuri. Banca germană KfW vrea să recupereze 50 de trenuri de la compania feroviară BDZ

Foto: thelocal.de

Autor: Marius Oncu

11.10.2011, 18:12 1087

Compania naţională de căi ferate din Bulgaria, BDZ, este în pragul falimentului, întrucât banca germană KfW încearcă să recupereze 50 de trenuri diesel şi electrice Siemens cumpărate de guvernul de la Sofia după 2003, relatează Novinite.

Potrivit contractului cu KfW, compania bulgară ar fi trebuit să plătească trenurile în rate, până în 2017.

Cele 50 de trenuri Siemens aflate în discuţie sunt singurele trenuri moderne ale BDZ, iar dacă va trebui să renunţe la ele operatorul va rămâne doar cu cele fabricate în URSS în anii '70.

Ştirea că banca a cerut trenurile a fost doar un zvon până când a fost confirmată marţi de funcţionari din Ministerul Transporturilor şi BDZ.

În cazul în care banca germană îşi va recupera trenurile, transporturile feroviare din Bulgaria vor ajunge într-o situaţie dezastruoasă, au spus sursele.

Între timp, guvernul s-ar afla în stare de şoc, întrucât BDZ, ale cărei datorii se ridică la 771 milioane de leva (385 milioane euro) nu are de unde să strângă banii necesari.

Decizia băncii de a cere returnarea trenurilor vine după ce conducerea BDZ a reziliat un contract cu compania de asigurări Allianz Bulgaria şi a început să colaboreze cu Bulstrad.

Decizia a intrat în contradicţie cu contractul de achiziţie a trenurilor Siemens şi a fost luată fără consultarea KfW.

Potrivit contractului, trenurile Siemens se află în proprietatea băncii germane până sunt cumpărate integral de BDZ, iar KfW are dreptul să le ceară înapoi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO