Business Internaţional

Bulgarii bogaţi riscă să rămână fără avere dacă nu o pot justifica

Bulgarii bogaţi riscă să rămână fără avere dacă nu o pot justifica

Autor: Alexandra Fusoi

07.07.2011, 00:06 515

Parlamentul bulgar va dezbate în cursul acestei săptămâni unproiect de lege care autorizează confiscarea averilor în valoare depeste 150.000 de leva (circa 76.000 de euro) care nu pot fijustificate, relatează site-ul Novinite.com.

Potrivit proiectului iniţiat de ministrul justiţiei Marga­ritaPopova, autorităţile ar urma să aibă dreptul de a confisca fărădecizie judecătorească averile ilegale începând cu 1 ianuarie 2012.Şi în România urmează să fie introdusă o lege asemănătoare,preşedintele Traian Băsescu cerând parla­mentului să identifice oposibilitate pentru "eliminarea prezumpţiei că orice avere estelicită".

Comisia de la Veneţia a recomandat Parlamentului bulgar săadopte legea înain­tea vacanţei de vară, iar Comisia Europeană,care consideră că noua lege poate deveni un instrument eficient înlupta anticorupţie, a făcut o recomandare similară.

Legea ar permite unei comisii speciale să realizeze anchete înlegătură cu pro­prietăţile şi conturile bancare ale membrilor defamilie ai persoanelor care nu îşi pot justifica sursele de venit.Comisia va putea verifica şi donaţiile, folosite în prezent pentrua ascunde o parte din bunurile care nu pot fi justificate, şi vaputea declanşa anchete asupra veniturilor şi achiziţiilor făcute înultimii 15 ani. Comisia, înfiinţată în 2005, a confiscat până înprezent bunuri în valoare de 10,8 milioane de leva (5,5 mil.euro).

Actualul guvern bulgar, condus de premierul Boiko Borisov, afost ales cu aproape doi ani în urmă, cu un mandat anticorupţie şipromisiunea de rezolvare a marilor cazuri de corupţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO