Business Internaţional

Bundesbank: Falimentul Greciei nu ameninţă existenţa euro

Bundesbank: Falimentul Greciei nu ameninţă existenţa euro

Jens Weidmann este şef al Bundesbank din luna aprilie

Autor: Bogdan Cojocaru

13.06.2011, 23:36 923

Preşedintele băncii centrale germane (Bundesbank) a declarat cămoneda unică europeană poate supravieţui unei eventuale intrări aGreciei în incapacitate de plată, punând astfel presiune peguvernele zonei euro să creeze un nou program de salvare pentrustatul elen care să nu includă contribuţia BCE la reducerea poveriidatoriilor greceşti. Jens Weidmann, noul şeful al Bundesbank, aatenţionat că solvenţa Greciei depinde în mare parte de voinţastatului de a insista pe implementarea reformelor, scrieBloomberg.

Oficialul a subliniat că BCE nu vrea să transforme programulanticriză prin care cumpără obligaţiuni "într-o instituţie dedurată", iar implementarea măsurilor de austeritate de către Greciaşi vânzarea activelor de stat sunt elemente cruciale în prevenireaintrării în incapacitate de plată.

"Dacă angajamentele nu sunt respectate, nu vor fi alocateajutoare suplimentare. Va fi decizia Greciei, iar statul va trebuisă suporte consecinţele economice dramatice ale unui default.Astfel, ţările partenere vor fi puse într-o situaţie dificilă. Darchiar şi în acest caz euro va rămâne stabil", a spus Weidmann.

Descrierea făcută de bancher efectelor pe care le-ar putea aveaintrarea Greciei în incapacitate de plată contrastează cuscenariile apocaliptice descrise de oficiali ai BCE, printre careLorenzo Bini Smaghi şi Christian Noyer. Ei susţin că un default alstatului elen ar echivala cu o catastrofă de genul prăbuşiriibăncii americane de investiţii Lehman Brothers.

Liderii europeni se grăbesc să găsească modalităţi de a atenuacriza datoriilor greceşti până la finele acestei luni care săincludă împărţirea costurilor salvării statului elen cu deţinătoriide obligaţiuni. Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble acerut prelungirea cu şapte ani a termenelor de scadenţă aleobligaţiunilor greceşti deţinute de investitorii privaţi pentru ada mai mult timp Greciei să-şi repună pe picioare finanţele. BCEconsideră însă că această soluţie echivalează cu un default.

În încercarea de a împăca taberele, Jean-Claude Juncker,preşedintele Eurogroup - grup care reuneşte miniştrii de finanţedin zona euro -, a declarat că un nou pachet de măsuri de sprijinpentru Grecia ar trebui să includă participarea voluntară ainvestitorilor şi aprobare din partea guvernatorilor băncilorcentrale.

Forţarea investitorilor să accepte pierderi ar putea afectaîncrederea, a avertizat directorul general al Commerzbank MartinBlessing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO