Business Internaţional

Bursa americană a avut una din cele mai slabe evoluţii din lume, fiind depăşită doar de trei ţări, printre care şi România

Bursa americană a avut una din cele mai slabe evoluţii...

Autor: Florentina Dragu

10.04.2015, 16:11 708

Indicele S&P 500, de referinţă pentru piaţa de la New York, a crescut de la începutul anului cu 1,6%, mult sub avansul înregistrat de pricipalele burse ale lumii.

Spre comparaţie, indicele BSE Sensex (India) a urcat cu 5%, Nikkei (Japonia) cu 14%, iar Hang Seng (Hong Kong) cu 14%.

În Europa, FTSE 100 (Marea Britanie) a crescut cu 6%, CAC 40 (Franţa) a avansat cu 22%, DAX (Germania) cu 24%, în timp ce principalul indice al bursei de la Moscova, RTS, a urcat cu 27%.

De altfel, singurele pieţe europene care au avut o evoluţie mai slabă decât cea înregistrată de bursa de la New York au fost cele de la Bucureşti, Zagreb şi Atena.

Indicele BETPlus al BVB a crescut de la începutul anului cu 1,24%.

"Cu siguranţă, investitorii ar trebui să retragă o parte din plasamentele în companiile americane cu valoare mare de piaţă şi să aloce mai multe fonduri către pieţele internaţionale, în special cele din Europa şi Japonia. Sigur, SUA au cea mai puternică economie, dar dacă ne uităm la avansul veniturilor înregistrat de marile corporaţii, observăm diferenţe uriaşe (între companiile din SUA şi cele din alte state – n.r.)", a declarat pentru CNBC Erin Gibbs, ofiţer şef de investiţii de capital al S&P Capital IQ.

Din cauza perspectivelor scăzute de creştere şi al preţului ridicat la care se tranzacţionează acţiunile companiilor cu capitalizare mare, Gibbs recomandă investitorilor ca cel puţin să îşi diversifice portofoliile.

Investitorii care se concentrează doar pe S&P 500 ar trebui să se gândească să diversifice plasamentele, atât prin investiţii pe pieţele internaţionale, cât şi în companii cu o capitalizare mai mică, a spus Gibbs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO