Business Internaţional

Bursa americană a încheiat ziua în cădere accentuată de aproape 4%. Investitorii, speriaţi de perspectiva destrămării zonei euro

Bursa americană a încheiat ziua în cădere accentuată. 29% dintre companiile aflate în indicele S&P 500 se bazează pe vânzările din Europa

Foto: AFP

Autor: Adrian Voicu

09.11.2011, 23:20 393

Într-un moment în care situaţia Italiei este incertă, nu este de mirare că indicele S&P 500 a căzut astăzi cu 3,67%, de vreme ce 29% dintre companiile care fac parte din acest indice îşi bazează activitatea pe vânzările din Europa.

Iar S&P 500 nu a fost singurul indice în cădere liberă, acesta fiind urmat şi de ceilalţi indici ai bursei americane. Indicele Dow Jones Industrial a coborât cu 3,20%, în timp ce indicele Nasdaq Composite a încheiat ziua pe o pierdere de 3,88%.

Căderea bursei americane a fost mai accentuată decât a celor europene. Miercuri, indicele britanic FTSE 100 a avut un declin de 1,92%, în timp ce indicele CAC 40, al bursei franceze a coborât cu 2,17%, iar indicele DAX, al bursei din Frankfurt a scăzut cu 2,21%.

"Este precum un film de groază care nu se termină niciodată" a declarat pentru Bloomberg Keith Wirtz, care administrează active de 16,7 miliarde de dolari în calitate de CIO al Fifth Asset Management. "Problema este că majoritatea economiilor din Europa nu pot să facă faţă dimensiunilor guvernelor. Vom avea această durere de cap încă mult timp de acum înainte".

Declinul puternic al bursei americane pare să fi fost influenţat şi de apariţia în publicaţia germană Handelsblatt a unor informaţii conform cărora partidul Angelei Merkel, Uniunea Creştin Democrată, vrea să facă posibilă ieşirea ţărilor membre UE din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO