Business Internaţional

Bursa americană atinge noi maxime, după decizia istorică luată în Europa

Bursa americană atinge noi maxime, după decizia...

Autor: Anca Dumitrescu

05.06.2014, 17:46 1122

Indicele S&P 500 este în urcare cu 0,15%, Dow Jones cu 0,15%, iar Nasdaq cu 0,3%.

"Mario Draghi combate dezinflaţia din zona euro cu barosul. Măsurile sale sunt peste aşteptări, ceea ce a impulsionat bursele şi a depreciat euro, exact ce este nevoie", a declarat Chad Morganlander, manager de fonduri la compania Stifel Nicolaus.

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus joi dobânda de politică monetară la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, şi a coborât rata la depozitele constituite de bănci la -0,1%, devenind astfel prima mare bancă centrală care va taxa banii păstraţi de bănci în conturi BCE.

Rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare va fi scăzută de la 0,25% la 0,15%, dobânda la facilitatea de creditare marginală va coborî de la 0,75% la 0,4%, iar cea la facilitatea de depozit va fi redusă de la 0%, la -0,1%, se arată într-un comunicat al BCE.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat joi că instituţia va opri răscumpărarea de obligaţiuni de la bănci, va lansa operaţiuni de refinanţare pe termen lung şi se pregăteşte pentru relaxarea cantitativă.

BCE va lansa două împrumuturi pe termen de patru ani destinate băncilor din zona euro, pentru încurajarea creditării, şi va prelungi accesul nelimitat al băncilor la lichidităţi pe termen scurt cel puţin până în decembrie 2016.

În urma declaraţiilor lui Draghi, euro s-a depreciat la 1,3541 dolari pe unitate, cel mai redus nivel după luna februarie, faţă de 1,3605 dolari miercuri.

Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 0,9% la maximul ultimilor şase ani, iar DAX al bursei din Frankfurt cu 0,5%, depăşind pentru prima oară 10.000 de puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO