Business Internaţional

Bursa londoneză atinge minimul ultimelor două luni în dimineaţa în care Marea Britanie ridică toate măsurile anti-Covid. Lira sterlină, la cel mai slab nivel din ultimele trei luni prin raport cu dolarul american

Bursa din Londra (Sursa foto: Profimedia)

Bursa din Londra (Sursa foto: Profimedia)

Autor: Eduard Ivanovici

19.07.2021, 13:27 263

După două ore de tranzacţionare, indicele bursier FTSE a scăzut cu 130 de puncte, sau 1,9%, la 6.877 de puncte, atingând astfel minimul ultimelor două luni, notează The Guardian.

Rolls-Royce a suferit cel mai mare declin, 4,1%, divizia aerospaţială a companiei putând să înregistreze scăderi semnificative dacă cererea de călătorii continuă să dezamăgească.

De asemenea, printre pierzători se numără giganţii din industria mineritului, afectată de temerile conform cărora ritmul încet de creştere va genera o cerere slabă pentru cărbune, nichel, cupru şi minereu de fier.

Glencore şi Anglo American au scăzut cu aproximativ 3,6% în dimineaţa zilei de luni, 19 iulie, iar gigantul din sectorul de energie BP a raportat un minus de 3,2% în urma anunţului OPEC+ de a majora nivelul de producţie.

„Încrederea consumatorilor a scăzut în iulie din cauza ipotezelor cu privire la inflaţie, iar săptămâna aceasta va oferi prima parte dintr-un test acid în rândul mediului corporate. Deşi aşteptările rămân ridicate, iar unii oameni anticipează cea mai puternică creştere economică de la sfârşitul crizei financiare din 2009, avem mai multe şanse să fim dezamăgiţi decât să fim plăcut surprinşi”, spune Richard Hunter, head of markets la serviciul de investiţii Interactive Investor.

Astăzi, lira sterlină a ajuns – prin raport cu dolarul american – la cel mai slab nivel din luna aprilie, rezultat obţinut în dimineaţa în care au fost ridicate toate restricţiile de circulaţie din Anglia. 

Jeffrey Halley, membru al firmei de trading OANDA, este de părere că mişcarea ar putea oferi o nouă serie de lovituri monedei.

„Redeschiderea ţării are loc pe măsură de infecţiile cu varianta Delta explodează pe teritoriul Regatului Unit şi mă aştept la discuţii cu privire la cea mai proastă decizie post-pandemie care a limitat creşterile lirei”, spune Halley.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO