Business Internaţional

Bursele au scăzut puternic, iar politicienii au fost prinşi din nou pe picior greşit. Ce lecţii se pot învăţa?

Bursele au scăzut puternic, iar politicienii au fost prinşi din nou pe picior greşit. Ce lecţii se pot învăţa?

Autor: Bogdan Cojocaru

12.08.2011, 00:01 510

Pe parcursul şedinţei de tranzacţionare de miercuri, acţiunile Société Générale au scăzut cu peste 20%, iar cel puţin 11 dintre cele mai mari înstituţii de credit europene şi-au văzut titlurile picând cu mai mult de 8%, scrie The Wall Street Journal.

Investitorii au fost îngroziţi printre altele de zvonuri că Société Générale se află într-o stare foarte proastă şi va trebui salvată de stat, iar Franţa îşi va vedea, la fel ca Statele Unite ale Americii, ratingul de top tăiat, cu efecte grave asupra băncilor franceze şi a eforturilor zonei euro de a-şi ţine în viaţă moneda.

Zvonurile s-au dovedit, până la urmă, a fi false, iar joi investitorii s-au grăbit să cumpere acţiunile "la discount".

Société Générale a asigurat că are o situaţie financiară sănătoasă şi expuneri limitate la statele cu probleme de la periferia zonei euro.

Banca a anunţat, de asemenea, că a cerut autorităţilor franceze să investigheze zvonurile, "care aduc atingere intereselor acţionarilor".

De altfel, Société Générale se luptă cu zvonurile nefondate de ceva timp.

La sfârşitul săptămânii trecute tabloidul britanic Daily Mail a publicat un articol în care susţinea că banca franceză este în pragul dezastrului. Articolul a fost profund digerat de traderi. Miercuri însă, Daily Mail a dezminţit informaţiile din articol.

"Recunoaştem că nu este adevărat şi ne cerem scuze pentru orice necaz adus", menţionează publicaţia.

Zvonurile privind retrogradarea Franţei au fost spulberate de toate marile agenţii de rating - S&P, Moody's şi Fitch -, care au confirmat miercuri calificativul "AAA" al statului francez.

"Zvonurile privind ratingul Franţei a avut un impact catastrofal, în pofida negărilor făcute de agenţii", spune un analist citat de agenţia de presă Thomson Reuters.

Se poate spune, într-adevăr, că impactul pe care zvonurile l-au avut pentru bănci a fost "catastrofal".

Hemoragia de miercuri de pe burse a şters aproape 10 mld. euro din valoarea de piaţă a principalelor instituţii de credit franceze, BNP Paribas, Credit Agricole şi SocGen, ale căror acţiuni au închis şedinţa în plonjon cu 9,5%, 12% şi 15%. Titlurile Société Générale au pierdut 45% din valoare în ultimele două săptămâni şi jumătate, iar cele ale BNP şi Credit Agricole au scăzut cu 29% şi 38%.

Pe Wall Street, acţiunile Bank of America au coborât cu 11% miercuri. Goldman Sachs a pierdut 10%, iar Morgan Stanley a picat cu 9,7%.

La o privire mai generală, teama privind băncile franceze pare să aibă un sâmbure de adevăr.

Société Générale a fost cea mai slabă dintre băncile mari franceze care au trecut testele europene de stres de anul acesta, investitorii considerând că are nevoie de o creştere substanţială de capital penru a se ridica la noile standarde globale. Banca a emis, de asemenea, săptămâna trecută o avertizare privind profitul din 2012.

BNP a raportat o creştere anemică a profitului în trimestrul doi din cauza expunerii pe care o are la datoriile Greciei.
De asemenea, Moody's a plasat în iunie sub evaluare ratingurile BNP, Credit Agricole şi SocGen, cu implicaţii negative, din cauza expunerii la Grecia.

Toate cele trei bănci franceze au trecut testele de stres realizate anul acesta de Autoritatea Bancară Europeană, dar au o prezenţă importantă pe piaţa din Grecia. BNP Paribas este cea mai mare bancă străină de pe piaţa elenă, în timp ce Société Générale şi Credit Agricole sunt prezente prin intermediul Geniki Bank şi Emporiki.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO