Business Internaţional

Bursele din Asia au crescut miercuri, însă euro s-a depreciat

Autor: Mediafax

04.01.2012, 10:34 50

Bursele din Asia au crescut miercuri, investitorii începând anul aparent predispuşi la risc, motivaţi de datele economice peste estimări din SUA şi Europa, însă euro s-a depreciat, pe fondul pesimismului persistent privind criza datoriilor de stat din zona euro, transmite Reuters.

Indicele MSCI al burselor asiatice din afara Japoniei a urcat miercuri cu până la 0,9%, însă a pierdut o parte din avans şi era în creştere cu 0,6% pe finalul şedinţei de tranzacţionare, după ce a scăzut anul trecut cu 18%.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a finalizat marţi cu un câştig de 1,4%.

Bursele din Shanghai şi Hong Kong au evoluat însă negativ, iar rulajul redus în ansmablu al pieţelor din Asia subliniază în continuare o atitudine prudentă a investitorilor.

Datele economice prezentate marţi în SUA au indicat în luna decembrie cea mai bună creştere a industriei prelucrătoare din ultimele şase luni, în timp ce cheltuielile din sectorul construcţiilor au urcat în noiembrie la maximul ultimelor 18 luni.

În Europa, rata şomajului din Germania a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani, calmând temerile că criza datoriilor de stat va trage în jos creşterea economică mondială. Totodată, datele privind industria manufacturieră şi sectorul serviciilor din China au depăşit estimările analiştilor.

Moneda euro s-a depreciat cu 0,1%, la 1,3035 dolari, după ce a crescut puternic marţi datorită datelor economie pozitive. Euro a pierdut 0,1% şi în raport cu yenul şi se apropie de minimul de 98,71 yeni atins luni, cel mai redus nivel de la finele anului 2000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO