Business Internaţional

Bursele Europei de Vest sunt încă în scădere după panica Brexit-ului, sectorul financiar cel mai afectat

Bursele Europei de Vest sunt încă în scădere după...

Autor: Ştefan Deleanu

06.07.2016, 18:00 184

Lovitura dată de rezultatul Brexit s-a simţit cel mai tare în cadrul pieţelor de capital din Europa de Vest, indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu aproximativ 1,8% în cursul zilei de 6 iulie, iar semnalele date în ultimele zile nu au arătat semne de ameliorare a situaţiei.

Cele mai afectate ţări au fost Spania, Italia, Germania şi Franţa, acolo fiind înregistrate scăderi de aproximativ 2% din indicele reprezentativ al fiecărei pieţe, iar indicele Bloomberg Europe 500 Banks and Financial Services, care reprezintă un barometru al sectorului financiar European, a scăzut cu 2,3%, acest nivel de nu a mai fost atins din noiembrie 2011.

Un număr de 540 de companii ce se regăsesc în indicele Stoxx 600 au avut preţul acţiunilor în scădere cu un procent în jur de 2%. Nu toate aceste scăderi au avut o legătură directă cu Brexit-ul, însă rezultatul acestuia sigur a influenţat cererea de bunuri şi servicii pe fondul incertitudinilor privind sănătatea free trade-ului.

Deutsche Bank, care este una dintre cele mai mari bănci ale Europei, al cărei director John Cryan nu a crezut că Brexit-ul va fi votat de către englezi, a pierdut  26% din cotaţia acţiunilor. Banca Germană are o cotă semnificativă din operaţiuni în Londra, iar 20% din venitul acesteia vine din Marea Britanie, conform Forbes.

Indicele DAX, reprezentativ pentru bursa germană, a scăzut cu 9,3 procente din data de 23 iunie, când a avut loc Brexit-ul, până acum. Această scădere a DAX-ului a fost de aproximativ 940 de puncte, o pierdere care poate fi comparată cu cea din perioada crizei economice din 2008. Pentru Germania, piaţa de desfacere din Mara Britanie era pe locul trei ca valoare a exporturilor şi în jurul cifrei de 89,3 miliarde de euro în 2015, cu un excedent al balanţei Export-Import de aproximativ 51 de miliarde de euro.

Sectorul bancar din Italia a fost cel mai afectat de către rezultatul Brexit-ului, băncile italieneşti având deja o cifră de aproximativ 360 de miliarde de euro în credite neperformante, din care 200 de miliarde către debitori declaraţi insolvenţi, conform Bloomberg.

Acţiunile băncilor italieneşti au scăzut puternic, mai multe bănci importante fost afectate, însă  Banca Monte dei Paschi Siena(BMPS), a treia ca mărime din Italia, a fost cea mai afectată. Acţiunile BMPS au scăzut cu aproximativ 20% în ultima săptămână, până în punctul în care autoritatea de supraveghere financiară din Italia a interzis, miercuri, ordinele de tip short sell.  Problemele privind creditele neperformante au afectat banca încă din 2007. Următoarele pe lista băncilor italieneşti cu probleme de aceeaşi natură sunt Banco Sabadell, care a scăzut de la Brexit până azi cu 27% şi Banco Popolare care a scăzut în aceeaşi perioadă cu 40%.

Printre puţinii câştigători ai stării de nesiguranţă au fost companiile din industria extragerii metalelor preţioase, cum ar fi Randgold Resources, a căror cotaţie a crescut cu 50% de la Brexit până în present şi Fresnillo Plc care a avut parte de o apreciere de circa 63% a titlurilor sale în aceeaşi periodă de timp.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO