Business Internaţional

Bursele globale au avut cel mai slab semestru din ultimii 25 de ani

30.06.2008, 17:05 13

Pietele globale de actiuni se indreapta catre cel mai slab prim semestru din ultimii 26 de ani, dupa o saptamana in care pretul petrolului a atins un nou nivel record, iar temerile privitoare la sanatatea sistemului financiar si la cresterea economiei globale au renascut, scrie Financial Times.
Temerile privitoare la inflatie si la incetinirea cresterii economice, in conditiile in care companiile si consumatorii se confrunta cu costuri in crestere la energie, au un impact negativ puternic asupra pietelor de actiuni. Totusi, in timp ce actiunile au de suferit, indicele Reuters-Jefferies CRB se indreapta catre cea mai pronuntata crestere din 35 ani, pe fondul majorarii pretului petrolului si altor marfuri in acest an. Indicele a avansat cu 30% din ianuarie, cea mai importanta crestere de la cea de 30,2% inregistrata in prima jumatate a anului 1973.
Temerile sunt alimentate si de datele ce indica noi probleme pe pietele financiare, in conditiile in care bancile se pregatesc sa incheie al doilea trimestru.
Vineri, indicele MSCI World consemna o scadere de 11,7% pe primul semestru al acestui an, cea mai dramatica de la declinul de 13,8% inregistrat in primele sase luni ale anului 1982. Pretul petrolului a atins vineri un nou maxim record de peste 142 de dolari pe baril in New York.
In Europa, indicele FTSE Eurofirst inregistra o scadere de 21%, cea mai slaba performanta pe primul semestru consemnata de la configurarea acestuia, in 1986. Indicele britanic FTSE 100 a pierdut 14,4 procente in 2008, cea mai slaba performanta de la un declin de 14,6% inregistrat in prima jumatate a anului 1994.
"Sentimentul de nesiguranta este foarte pronuntat si desi stiam ca primul semestru va fi slab, sperantele privitoare la o revenire in cel de-al doilea semestru nu par sa aiba sanse de a se adeveri", a declarat Anthony Conroy, din cadrul BNYConvergEx. "Pretul ridicat al petrolului impinge inflatia in sus si afecteaza cresterea economica, iar nimeni nu stie cu exactitate cate pierderi vor mai avea bancile."
Actiunile europene au inregistrat saptamana trecuta al patrulea declin saptamanal pe fondul temerilor ca nivelul record al pretului petrolului, cresterea costurilor de finantare si incetinirea cresterii economice vor determina o scadere a castigurilor companiilor, scrie Bloomberg. Indicele european Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 2,6%, pana la 287,34 puncte saptamana trecuta. Indicele ar putea inregistra cel mai slab prim semestru din 1987 incoace.
Indicii nationali au inregistrat scaderi in toate cele 18 piete vest-europene. Indicele german DAX a pierdut 2,4%, cel francez CAC 40 2,5%. Stoxx 50 a inregistrat un declin de 1,6%, iar Euro Stoxx 50 a pierdut 2,5%. Castigurile companiilor incluse in Stoxx 600 sunt asteptate sa scada cu 1,7% in acest an, comparativ cu cresterea de 11 procente anticipata la sfarsitul anului trecut, conform datelor Bloomberg. Indicele S&P 100 a pierdut 12,5 procente pana acum in acest an, cel mai slab prim semestru de cand indicele american a pierdut 13,8% in 2002.
Banca centrala americana si-a mentinut rata de referinta a dobanzii la 2% pe 25 iunie si a avertizat ca o oarecare redresare a economiei ar putea fi dublata de o accelerare a inflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO