Business Internaţional

Bursele lumii încheie în creştere o săptămână roşie. Ce va urma?

Indicele Dow Jones a adăugat peste 300 de puncte, Goldman Sachs şi JPMorgan Chase aducând cele mai mari creşteri.

Indicele Dow Jones a adăugat peste 300 de puncte, Goldman Sachs şi JPMorgan Chase aducând cele mai mari creşteri.

Autor: CătăIina Apostoiu

15.02.2016, 00:05 884
Pieţele de acţiuni din Europa şi SUA au raportat vineri creşteri după scăderile înregistrate în tot restul săptămânii, după ce preţurile petrolului şi acţiunile băncilor şi-au revenit semnificativ, potrivit CNBC.

Preţul petrolului american a avansat cu peste 12% vineri, cea mai puternică creştere de o zi din februarie 2009, după ce un  raport a sugerat din nou că Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) ar putea fi într-un final de acord cu o reducere a producţiei pentru a restrânge oferta excedentară la nivel mondial.

Creşterea preţurilor a venit după una dintre cele mai volatile săptămâni pentru petrol, preţurile scăzând iniţial cu aproape 14% în decurs de patru zile.

Preţul petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, a avansat cu 12,3%, în timp ce petrolul Brent a înregistrat o creştere de 9,32%.

Avansul preţurilor petrolului şi al acţiunilor din sectorul minier a readus bursele europene pe creştere vineri, indicele paneuropean Stoxx 600 urcând cu aproape 2,9%.

Acţiunile companiilor din sectorul resurselor de bază au înregistrat perfor­manţe peste cele ale acţiunilor din sectorul energiei vineri. Anglo Ame­rican a înregistrat cea mai bună perfor-manţă, cu o creştere de 18%, în timp ce acţiunile Glencore au avansat cu 12,3%.

Indicele bursier londonez FTSE 100 a încheiat săptămâna cu o creştere de peste 3% graţie raliului acţiunilor miniere, indicele francez CAC 40 şi al Germaniei DAX au avut creşteri de 2,5%, în timp ce indicele italian FTSE MIB a avansat puternic cu 4,7%.

Pe fondul turbulenţelor anterioare, însă, indicii s-au aflat în scădere faţă de săptămâna anterioară.

Faţă de începutul săptămânii, indicele Stoxx 600 a încheiat săptămâna cu o scădere de 4,1%. Temerile investitorilor s-au ampli­ficat în ultima săptămână pe fondul discuţiilor privitoare la introducerea de rate negative de către noi bănci centrale. Aceste temeri, cât şi cele legate de nivelul ridicat al creditelor neperfor­mante trimiseseră puternic în jos acţiunile băncilor europene la începutul săptămânii. Totuşi, acţiunile din sectorul bancar şi-au revenit la finalul săptămânii graţiei datelor pozitive privitoare la câştiguri şi anunţului Deutsche Bank, cea mai mare bancă a Germaniei după capitalizarea de piaţă, conform căruia aceasta va răscumpăra obligaţiuni de peste 5 miliarde de dolari.

Bursa americană a închis la rândul său săptămâna în creştere, impulsionată de revenirea acţiunilor bancare în Europa şi SUA.

Indicele Dow Jones a adăugat peste 300 de puncte, Goldman Sachs şi JPMorgan Chase aducând cele mai mari creşteri. Avansul a marcat sfârşitul unei perioade de cinci zile de scăderi, însă pe întreaga săptămână indicele a pierdut totuşi aproximativ 1,4%.

Indicele S&P 500 a înregistrat o creştere de 1,9%, după ce acţiunile companiilor din sectorul financiar au avansat cu 4%. Indicele a încheiat de asemenea o perioadă de cinci zile de pierderi.

„Avem nevoie de mult mai mult pentru a câştiga ceva teren“, a declarat Randy Warren, director de investiţii la Warren Financial Service.

Bursele din China au fost închise şi se vor redeschide astăzi.

Preţul aurului a scăzut vineri după ce crescuse cu 5% joi, însă metalul s-a îndreptat totuşi către cea mai bună săptămână din ultimii patru ani, investitorii căutând adăpost pe fondul turbulenţelor puternice de pe pieţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO