Business Internaţional

Bursele s-au liniştit pentru moment, dar tensiunile din economia mondială persistă

Bursele s-au liniştit pentru moment, dar tensiunile din economia mondială persistă

Săptămâna trecută a fost cea mai agitată pentru bursele din întreaga lume din toamna lui 2008 încoace, la baza turbulenţelor fiind lipsa de încredere a investitorilor în abilitatea politicienilor de a pune capăt problemelor economice. Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

16.08.2011, 00:06 416

Mai mult, astăzi este o zi importantă pentru Europa, urmând să fie anunţate da­te­le privind creşterile eco­no­mi­ce, după care toţi ochii se vor îndrepta către Paris unde după-amiază pre­şedintele francez Nicolas Sarkozy se va întâlni cu cancelarul german Angela Merkel.

Unii analişti apreciază că volatilitatea ridicată, în special căderile de amploare, reprezintă semne că pieţele financiare sunt departe de a se stabiliza, la trei ani de la izbuc­nirea crizei financiare mondiale.

De ase­menea, incapacitatea liderilor politici de a rezolva prebleme importante cu care se confruntă ţările dezvoltate precum poverile uriaşe ale datoriilor şi stagnarea economiilor ar putea alimenta în continuare volatilitatea de pe burse.

Perioadă de incertitudini

"Intrăm într-o nouă zonă de pericol", a aver­tizat preşedintele Băncii Mondiale Ro­bert Zoelick, scrie The Wall Street Journal. Zoelick spune că liderii lumii va trebui să acţioneze hotărât, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, pentru a readuce încrederea pieţelor.

Premierul statului Singapore Lee Hsien Loong atrage atenţia, la rândul lui, că eco­nomia mondială ar putea reintra în recesiune având în vedere incertitudinea economică din SUA şi Europa care ar putea frâna motoarele economice asiatice precum China şi India.

Unii analişti avertizează, de asemenea, că economia bazată pe exporturi a statului Hong Kong - un barometru al sănătăţii economiei globale - se afundă într-o recesiune care va dura, probabil, cel puţin un an.

"Cererea mondială este foarte slabă şi ne aşteptăm ca SUA şi Europa să înregistreze încetiniri accentuate sau creşteri apropiate de zero anul viitor", spune economistul Kevin Lai de la Daiwa Capital Markets.

O parte din economişti compară situaţia actuală de pe pieţe cu turbulenţele de durată din anii 1930 şi 1970, după care economiile lumii şi pieţele au avut nevoie de un deceniu pentru a reveni la normal.

Ca şi acum, pieţele plăteau atunci preţul bulelor speculative şi speculaţiilor financiare care au urmat perioadelor de creştere explozivă, totul pe fondul unor probleme economice, spune Tim Hayes, analist la Ned Davis Research.

Întâlnire importantă pentru Europa

În Europa, preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel se în­tâlnesc pentru a discuta problemele con­ti­nentului. Rezultatul discuţiilor ar putea afecta, sau din contră, stimula optimismul investitorilor.

Mai mulţi lideri europeni, printre care ministrul de finanţe italian şi premierul britanic, presează Germania să accepte emiterea în comun de obligaţiuni de către membrii zonei euro pentru a detensiona pieţele datoriilor şi îmbunătăţi astfel accesul statelor cu probleme la finanţare. Chiar şi exportatorii germani fac astfel de presiuni asupra lui Merkel. Răspunsul cancelarului a fost până acum cât se poate de descurajator.

Un purtător de cuvânt al Berlinului a declarat ieri că Merkel şi Sarkozy nu vor discuta despre emisiuni comune de obligaţiuni euro deoarece guvernul german crede că aceastea "nu sunt o idee bună", scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

"Care este atunci alternativa? Alternativa este că pieţele atacă Italia, apoi Franţa, apoi ne pierdem ratingul de top, iar apoi vine şi rândul nostru", spune Anton Boerner, preşedintele asociaţiei germane a exportatorilor BGA.

Băncile ţin banii la BCE

Un semn că pieţele sunt în continuare ten­sio­­nate, mai ales cele interbancare, este că fon­du­­rile lăsate spre păstrare de bănci la BCE au cres­cut vineri. Instituţiile de credit au de­po­zitat 80,2 miliarde de euro la BCE vineri, compa­ra­tiv cu 67 de miliarde de euro joi.

Luni, investitorii de pe burse au primit o gu­ră de oxigen după ce guvernul nipon a anun­ţat că economia japoneză a scăzut în al doi­lea tri­mes­tru cu 1,3% în ritm anual, mult mai puţin de­cât au anticipat analiştii.

Luni, în cea de-a doua parte a sesiunii de tran­zacţionare, princi­pa­lele burse europene în­re­­gistrau creşteri de 0,2% până la 0,8%. În Ja­ponia, indicele de refe­rin­ţă al bursei de la Tokio a înregistrat cel mai ma­re avans de o zi din ultimele două luni, de 1,4%.

Dacă băncile franceze au probleme, şi giganţii de pe Wall Street suferă

Citigroup şi Goldman Sachs şi-au majorat semnificativ expunerile la băncile franceze, în primul semestru, înainte ca acţiunile grupurilor financiare din Europa să scadă puternic din cauza temerilor provocate de dependenţa acestora de finanţarea pe termen scurt, transmite Bloomberg.

Citigroup, a treia mare bancă din Statele Unite, şi-a mărit expunerea la băncile franceze cu 40%, la 15,7 miliarde de dolari, în intervalul 1 ianuarie-30 iunie, potrivit raportului trimestrial al grupului. Expunerea Goldman Sachs a avansat cu 31%, la 38,5 miliarde de dolari.

Acţiunile Citigroup s-au depreciat cu 28% după 30 iunie, iar cele ale Goldman Sachs cu 12%. În aceeaşi perioadă, titlurile Crédit Agricole şi Société Générale s-au prăbuşit cu peste 35%. Anca Dumitrescu - Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO