Business Internaţional

Business Magazin. Ce se acunde în spatele investiţiilor chineze în Serbia: Investitorii chinezi încep să acapareze piaţa muncii şi să vină cu regulile lor: Programul de lucru este exterem de lung, cu multe ore suplimentare, salariile întârzie, plus că paşapoartele lor sunt sechestrate

Autor: Bogdan Cojocaru

28.02.2021, 20:31 732

Unul din reproşurile aduse iniţiativei Chinei de a-şi extinde influenţa economică şi comercială în Europa de Est şi în alte părţi ale lumii în curs de dezvoltare este că proiectele costisitoare sunt realizate cu forţă de muncă chineză şi nu locală. O anchetă jurnalistică a găsit posibile dovezi  că investitorii şi companiile chineze preferă muncitori din China pentru că pe ei îi pot controla mai bine şi îi pot ascunde de legislaţia care protejează drepturile omului din Europa. 

În Serbia, o ţară aflată într-o „prietenie sinceră” şi „eternă” cu China, după cum au declarat liderii celor două state, condiţiile în care muncesc chinezii pot fi comparate cu sclavia, arată o anchetă realizată de Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) şi publicată de Balkan Insight. Printre finanţatorii BIRN se numără organizaţii ale miliardarului George Soros, dar şi instituţii guvernamentale din ţări occidentale. Ancheta se concentrează pe muncitorii chinezi de la un complex de extragere şi prelucrare a cuprului şi aurului din Serbia administrat de o companie de stat din China. Aceştia s-au plâns, printre altele, de încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv restricţionarea libertăţii de mişcare, de programul de lucru de 12 ore şi de lipsirea de documente. Zeci de muncitori angajaţi de Zijin Mining Group, companie controlată de statul chinez, au organizat un spectacol rar de rebeliune pe 14 ianuarie, când au protestat în faţa complexului minier din oraşul sârbesc Bor. Topitoria şi minele de cupru de acolo sunt deţinute din 2018 de Zijin, iar investiţia este dată adesea de preşedintele sârb Aleksandar Vučić drept exemplu de cooperare de succes cu China. De altfel, Zijin a salvat de la dispariţie complexul. Compania chineză a minimalizat evenimentul, povestind că muncitorii s-au adunat deoarece voiau să fie vaccinaţi contra COVID-19 pentru a putea călători acasă de Anul Nou chinezesc în februarie, numai că nu existau bilete de avion disponibile.

Cu toate acestea, dovezile obţinute de BIRN ridică serioase semne de întrebare cu privire la condiţiile cu care se confruntă muncitorii chinezi din Serbia şi voinţa autorităţilor sârbe de a interveni. În mărturiile obţinute prin intermediul unei aplicaţii de chat pentru telefonul mobil, mai mulţi muncitori chinezi - toţi au refuzat să fie identificaţi de teama răzbunării - au vorbit despre faptul că au un program de lucru extrem de lung, că sunt obligaţi să facă ore suplimentare, că nu au voie să părăsească incinta în care locuiesc şi că au fost obligaţi să predea paşapoartele. „Nu avem nicio libertate, este ca şi cum am fi prizonieri”, a spus un muncitor. „Zijin nu ne tratează pe noi, muncitorii chinezi, ca pe nişte fiinţe umane”, a spus altul. „Le este teamă că vom ieşi să căutăm jurnalişti care să arate lumii că ne-au înşelat să venim aici şi să lucrăm.” Conform condiţiilor unui acord bilateral din 2018, legea muncii din Serbia este suspendată temporar pentru cetăţenii chinezi care lucrează în ţară, ceea ce înseamnă că Inspectoratul Muncii nu are dreptul să verifice contractele sau dacă străinii au fost plătiţi. Însă instituţia poate, şi ar trebui, să inspecteze condiţiile de sănătate şi de siguranţă, a declarat Mario Reljanović, expert în dreptul muncii şi cercetător la Institutul pentru Drept Comparat din Belgrad. Reljanovic a spus că acuzaţiile privind restrângerea libertatăţii de circulaţie şi confiscarea paşapoartelor sunt o problemă ce ţine de poliţie. „Nu doar că tratamentul descris de muncitori poate fi caracterizat ca o infracţiune de trafic de fiinţe umane, dar este destul de sigur că tratamentul oferit de legislaţia muncii implică o ignorare totală a standardelor internaţionale de muncă şi o lipsă completă de preocupare pentru sănătatea şi vieţile lor”, a explicat el.


Cetăţenii chinezi reprezintă aproape 30% din numărul total al lucrătorilor străini din Serbia, fiind înregistrate 3.148 de persoane în 2019.


„Din declaraţiile muncitorilor şi din filmările pe care le-am văzut, putem spune că instituţiile sârbe trebuie să verifice ce se întâmplă acolo“, a afirmat Reljanović pentru BIRN. „Sper că îşi vor face treaba în mod liber, fără ca  interesele politice şi de afaceri să prevaleze.” ONG-ul sârb antitrafic ASTRA a avertizat că acest caz ar putea fi „trafic de fiinţe umane în scopul exploatării forţei de muncă”, o problemă în creştere în Serbia. „Sunt complet neprotejaţi, exploataţi pentru muncă, în pericol datorită prezenţei coronavirusului pe un şantier de construcţii şi în locurile de cazare, într-o ţară străină a cărei limbă nu o vorbesc, nu sunt permanent în posesia documentaţiei lor personale şi mişcarea le este restricţionată”, se arată într-un comunicat al ONG-ului. Disponibilitatea companiilor chineze de a lua în administrare întreprinderi de stat îndatorate sau în pragul falimentului din Serbia a contribuit la reducerea tensiunilor bugetare din ţara balcanică, însă analiştii spun că acest ajutor are un preţ în ceea ce priveşte transparenţa, standardele de mediu, dreptul muncii şi pârghiile politice în favoarea Chinei. Zijin a intrat în Serbia în 2018, plătind 350 de milioane de dolari pentru recapitalizarea RTB Bor, şi s-a angajat să investească 1,26 miliarde de dolari în următorii şase ani în schimbul unei participaţii de 63%. Ulterior, a preluat un proiect de exploatare a zăcământului de cupru Cukaru Peki. Despre proiect, care urmează să fie deschis anul acesta, guvernul de la Belgrad a declarat că este de o importanţă vitală pentru economia ţării. Însă muncitorii chinezi de pe şantier plătesc un preţ ridicat. Filmările obţinute de BIRN din interiorul spaţiilor de cazare prezintă camere de aproximativ 10 metri pătraţi supraaglomerate cu paturi supraetajate pentru 10 persoane. Muncitorii s-au plâns că lucrează 84 de ore săptămânal, că salariile ajung la ei târziu, că mişcările le sunt restricţionate şi că au echipamente de lucru inadecvate. Poate cel mai îngrijorător lucru - unii muncitori au spus că au semnat contracte în alb şi că şi-au predat paşapoartele.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO