Business Internaţional

Business Magazin. Cum a ajuns Dietmar Hopp să fondeze gigantul german SAP: Totul a pornit din momentul în care americanii de la IBM au dat afară 5 ingineri din cadrul departamentului de AI. În 40 de ani compania germană a ajuns la venituri de 27 miliarde de dolari, iar Hopp are o avere estimată la 25 de miliarde de dolari

Business Magazin. Cum a ajuns Dietmar Hopp să fondeze...

Autor: Andra Stroe

28.02.2021, 21:33 331

Povestea antreprenorului Dietmar Hopp şi a companiei SAP, pe care a fondat-o alături de patru colegi, demonstrează că marile provocări se transformă, uneori, în oportunităţi. Când IBM, organizaţia pentru care lucrau, a trecut prin transformări care au făcut ca serviciile lor să nu mai fie necesare, cei cinci şi-au fondat propria afacere. Acum, aceasta este unul dintre cei mai importanţi producători de software la nivel mondial.

Dietmar Hopp s-a născut pe 26 aprilie 1940 în Germania şi a crescut în Hoffenheim, un mic sat din sudul ţării. După ce a absolvit liceul, a studiat ingineria telecomunicaţiilor şi un program masteral în cadrul universităţii Karlsruhe. La terminarea facultăţii s-a angajat ca software developer şi consultant în cadrul IBM. Când Xerox a renunţat la activitatea din zona de producţie de hardware, în 1971, le-a cerut celor de la IBM să le permită transferarea sistemelor de business pe infrastructura acestora. Ca şi compensare pentru transfer, IBM a primit dreptul de exploatare a suitei de programe SAPE pentru suma de 80.000 de dolari. Cinci ingineri din cadrul departamentului de AI – Dietmar Hopp, Hans Werner Hector, Klaus Tschira, Claus Wellenreuther şi Hasso Plattner, care lucrau la o aplicaţie de tip ERP (Enterprise Resource Planning) bazată pe suita SAPE au fost anunţaţi că nu mai e nevoie de serviciile lor, aşa că au decis să părăsească IBM şi să pornească o nouă companie.

În 1972, au pus bazele SAP SE (ulterior SAP AG). Hopp a deţinut funcţia de CEO între anii 1988 şi 1998, pe cea de preşedinte al Consiliului de Supraveghere din 1998 până în 2003 şi pe cea de membru al consiliului între 2003-2005. După ce s-a retras din conducerea businessului a păstrat un pachet de 10% din acţiuni.

Ulterior a continuat să investească în diverse companii şi în propria organizaţie filantropică, Dietmar-Hopp-Stifung, prin intermediul căreia a donat sute de milioane de euro pentru medicină, educaţie şi alte acte de binefacere în regiunea Rhine-Neckar. El este şi principalul finanţator al clubului german de fotbal TSG 1899 Hoffen­heim, pentru care a jucat în copilărie.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO