Business Internaţional

Business Magazin. Cine a fost Antonio Zanusii, cel care a reuşit ca dintr-un atelier de numai 30 mp să creeze unul dintre cele mai mari branduri de electrocasnice din lume

Business Magazin. Cine a fost Antonio Zanusii, cel care a...

Autor: Andra Stroe

19.06.2022, 19:30 253

De la un mic atelier de câţiva zeci de metri pătraţi, antreprenorul Antonio Zanussi a reuşit să transforme compania de electrocasnice care îi poartă numele într-un brand cunoscut la nivel internaţional. Ce inovaţii a lansat pe parcurs?

Antonio Zanussi s-a născut pe 7 mai 1890 în Brugnera, parte a provinciei italiene Udine la acea vreme, într-o familie numeroasă, cu nouă copii. Tatăl său, Achille, era fierar, iar mama sa, Teresa Isola, artizan. La vârsta de 16 ani, după moartea mamei sale, s-a mutat în provincia Pordenone şi s-a angajat într-o companie unde repara aragaze şi sobe. În 1916, după ce a acumulat câţiva ani de experienţă, a renunţat la locul de muncă şi a decis să pornească propria afacere. Pe un lot de pământ, a deschis un mic atelier de numai 30 de metri pătraţi, în care a început să repare şi să producă electrocasnice de bucătărie, operând sub numele de Officina Fumisteria Antonio Zanussi, împreună cu trei angajaţi. În acelaşi an s-a căsătorit cu Emilia Michelotto, alături de care a avut doi copii, Guido şi Lino.

Compania a crescut rapid, ajungând, în anii de după război, la o echipă de 19 angajaţi, iar atelierul a fost extins pe o suprafaţă totală de 120 de metri pătraţi, lucru posibil prin prisma succesului înregistrat odată cu lansarea primului cuptor standard pe lemne, dotat cu plită din fontă, pe care Zanussi începuse să îl producă inclusiv pentru export. Au urmat şi alte inovaţii, printre care s-au numărat primul aragaz şi primul frigider cu decongelare automată. La un deceniu de la fondare, compania avea deja propriul catalog de produse.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO