Business Internaţional

Business Magazin. Cine a fost Thomas Burberry, cel care a creat renumita casă de modă londoneză cu venituri de 2,3 miliarde de lire sterline: Totul a pornit de la gabardina

Business Magazin. Cine a fost Thomas Burberry, cel care a...

Autor: Andra Stroe

09.10.2022, 14:50 1106

Pentru Thomas Burberry, fondatorul renumitei casei de modă londoneze, succesul are un nume: gabardina. Este ţesătura din care a creat celebrul trenci la care râvnesc azi pasionaţii de fashion de pretutindeni, purtat deopotrivă pe stradă, pe podiumurile de modă şi pe micul ecran, şi din care au fost produse echipamentele purtate în expediţii polare celebre. Cum a reuşit să o inventeze?

Născut într-un sat din Anglia rurală, în vara lui 1835, Thomas Burberry a luat primul contact cu moda ca ucenic al unui negustor de textile. În 1856, după ce a reuşit să dobândeacă ceva experienţă, şi-a deschis, în Basingstoke, propriul magazin, şi a produs singur primele colecţii, inspirându-se din ţinutele oamenilor de rând. Treptat, a început să se joace şi cu alte materiale, cum ar fi ţesăturile folosite în hainele de pescuit şi vânătoare, fibre care nu erau folosite în mod obişnuit în producţia pieselor de îmbrăcăminte de zi cu zi, scopul său fiind crearea unei ţesături impermeabile, ideală pentru vremea mohorâtă din Regat.

Eforturile nu i-au rămas nerăsplătite. În 1879, Burberry a făcut o descoperire revoluţionară: gabardina, o ţesătură dură, rezistentă la apă, fabricată din bumbac egiptean printr-un proces inovator, pe care a şi patentat-o în 1888. Odată cu acest succes, despre care se vorbea şi în publicaţiile de modă ale vremii, Burberry a început, cu ajutorul fiului său, Arthur, să plaseze comenzi clienţilor bogaţi, ceea ce a condus la deschiderea emblematicului magazin londonez din strada Haymarket.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO