Business Internaţional

Business Magazin. Cine sunt cei care au inventat celebrul retailer britanic Marks & Spencer: Totul a pornit de la nimic din Belarus şi a ajuns la venituri de 10 miliarde de euro

Business Magazin. Cine sunt cei care au inventat celebrul...

Autor: Andra Stroe

17.01.2021, 18:45 494

Au fondat un imperiu financiar care le poartă numele şi care vreme de decenii a înregistrat profituri uriaşe şi o expansiune înfloritoare. Este vorba de compania Marks & Spencer, un gigant care nu a fost însă iertat de pandemia de COVID-19 şi care a raportat pentru prima dată după aproape un secol pierderi şi restructurări masive.

Michael Marks (Michał Marks) s-a născut în iunie 1859, în actualul Belarus, într-o familie de evrei polonezi. În 1882 a emigrat în Marea Britanie şi s-a stabilit în Leeds, unde s-a angajat în cadrul companiei Barran. După doi ani, el l-a întâlnit pe Isaac Dewhirst, un comerciant de la care a început să cumpere produse pe care le vindea într-un sat din apropiere. Afacerea a avut succes, aşa că, după ce a strâns un capital mai mare, antreprenorul şi-a deschis o tarabă chiar în Leeds, unde vindea bunuri pentru doar 1 penny/articol. Ulterior, şi-a extins activitatea şi în alte localităţi, printre care Yorkshire şi Lancashire. La doi ani distanţă, s-a căsătorit cu Hannah Cohen.

În 1884, Marks a decis să ducă afacerea la următorul nivel, aşa că a început să caute un partener de business. La recomandarea lui Dewhirst, a stat de vorbă cu contabilul acestuia, Thomas Spencer, care a acceptat să se alăture businessului şi să investească 300 de lire (peste 30.000 de lire în valoarea de astăzi a monedei).

Thomas Spencer s-a născut pe 7 noiembrie 1851 în Yorkshire, Marea Britanie. Înainte de a împlini vârsta de
21 de ani s-a mutat în Leeds, unde a obţinut postul de contabil în compania lui Isaac Dewhirst, cel care l-a pus în legătură cu Michael Marks.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO