Cryptobusiness

Business Magazin. Din culisele vizitei lui Vitalik Buterin la Bucureşti. Ce spune omul din spatele Ethereum despre viitorul NFT-urilor, adopţia din El Salvador sau despre modul cum nu ar trebui reglementate criptomonedele

Autor: Alex Ciutacu

23.10.2021, 13:58 1977

Într-o premieră locală, Vitalik Buterin a venit în Bucureşti pentru o întâlnire cu comunitatea de antreprenori şi investitori crIpto din România. Tânărul ruso-canadian este cel mai important personaj cunoscut public din lumea criptomonedelor, fiind considerat omul-cheie din spatele proiectului Ethereum, un blockchain de peste 400 de miliarde de dolari, într-o piaţă de peste 2.200 de miliarde de dolari.

Duminică, 10 octombrie, într-o Românie care se zbate între valul 4 al pandemiei, o nouă criză politică, o creştere generalizată a preţurilor şi un larg răspândit sentiment de deznădejde, într-o mică sală din clădirea cunoscută drept Palatul Universul se vorbea despre viitor.

La câţiva paşi de parcul Cişmigiu din Capitală, după-amiaza i-a găsit pe unii dintre investitorii, antreprenorii şi pasionaţii de criptomonede din România în faţa unui moment extrem de important pentru ei: întâlnirea cu unul dintre oamenii care dau sens şi direcţie pieţei.

De la Andrei Pitiş, un guru al industriei locale de IT, şi până la Răzvan Munteanu, cunoscut ca fiind un investitor cripto proeminent din piaţa locală, atmosfera de la eveniment nu seamănă cu nimic din ce am mai văzut la alte evenimente din sfera tehnologiei.

Întâlnirea dintre comunitatea cripto din România şi Vitalik Buterin, omul de facto din spatele proiectului Ethereum, a fost organizată de platforma românească de exchange TOKERO şi compania Crypto Compare, din a cărei echipă de fondatori fac parte şi români. Trebuie menţionat că Buterin a fost inclus de prestigioasa publicaţie Time pe lista celor mai influenţi 100 de oameni în anul 2021.

„Impactul a fost că pentru o zi, România a fost capitala mondială a cripto. Comunitatea s-a simţit destul de importantă încât să primească o astfel de vizită. Impactul real cred că încă nu se vede, dar se va simţi cu siguranţă la un moment dat”, a explicat Marius Morra, cofondator şi CEO al TOKERO, companie cunoscută până anul acesta drept LDV Exchange.

Pentru a înţelege de ce Morra consideră că România a devenit pentru o zi „capitala mondială a cripto” este nevoie de context.

Poate cel mai cunoscut nume din piaţa criptomonedelor este Satoshi Nakamoto, reprezentând un programator sau un grup de programatori care au lansat în primele zile ale anului 2009 aşa-numitul Bitcoin. Un Bitcoin valorează peste 55.000 de dolari la momentul redactării acestui articol, iar capitalizarea lui totală depăşeşte 1.000 de miliarde de dolari.

Însă piaţa criptomonedelor însumează astăzi peste 12.600 de proiecte şi nu ar fi putut ajunge în acest punct fără contribuţia lui Vitalik Buterin. Bitcoin este un blockchain gândit pentru o singură aplicaţie descentralizată, şi-anume să le permită utilizatorilor să utilizeze Bitcoin ca monedă de schimb.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO