Business Internaţional

Business Magazin: Cum a reuşit tenismenul Horia Tecău să se adapteze la viaţa de zi cu zi după ieşirea din tenis: Aseara m-ma plimbat pe Calea Victoriei cu un scuter şi am mâncat o îngheţată

Autor: Andra Stroe

19.09.2021, 19:03 292

A împărţit terenul cu nume grele din clasamentul mondial de tenis şi este, la rândul său, un jucător de top, cu un palmares de aproape 40 de titluri la activ. De-a lungul timpului a învăţat atât cum să dobândească succesul şi să rămână cu picioarele pe pământ, dar şi să transforme în oportunitate un ţel pe care nu a reuşit să îl atingă. Printre picături şi-a găsit un aliat important în pregătirea de zi cu zi: tehnologia. Iată cum arată tenisul prin ochii lui Horia Tecău.

Pentru mine pandemia a venit într-un moment bun, în care eram uşor accidentat şi, după acele luni de pauză totală mi-au trecut toate. A fost o pauză venită la momentul potrivit”, a povestit tenismanul într-o întâlnire informală organizată de Oppo, compania pentru care a devenit anul trecut ambasador. Recunoaşte însă că i-a lipsit tenisul, jocul. „Şi pe noi, la nivelul ăsta, ne prinde competiţia, ne prind turneele. Mereu e un alt turneu care urmează şi, un alt vis, un alt obiectiv, nu se termină. Tenisul e un joc care nu se opreşte niciodată.” La fiecare turneu spune că trece prin aceleaşi episoade de presiune şi decizii. „Trebuie să fii 100% acolo.”

Adaugă că e important totuşi să iei şi pauze. „Tenisul are un calendar care începe în ianuarie şi se termină în noiembrie. Dacă nu te deconectezi între ele, rişti mereu să ajungi într-un punct de saturaţie, accidentări.” De altfel, contextul adus de criza sanitară spune că i-a arătat atât bucuria de a juca tenis, cât şi de a-şi lua timp liber, de a se bucura că e acasă. O altă lecţie pe care a învăţat-o este cea a răbdării. „Nu ştiam ce se va întâmpla, când o să revenim în activitate, dar am avut răbdare şi încredere că nimic nu se întâmplă fără un motiv. Foloseam fiecare ocazie să vedem ce putem lua mai bun din ea. Şi în momentul acela a fost pauza. Pauza, odihna, conectarea cu casa. Am petrecut foarte mult timp cu familia, cu prietenii mei – ceva ce nu am avut de foarte mulţi ani. Mi-a fost mai greu să revin apoi în programul de turnee, dar am ştiut cum să îl programez mai bine, să fac pauze mai dese.”

Sportivul spune că, de la o vârstă, recuperarea e din ce în ce mai lentă, tocmai de aceea pauza şi odihna sunt esenţiale. „Pot să duc o zi de antrenament, dar a doua zi mă resimt dacă nu mă odihnesc, dacă nu îmi fac recuperarea cum trebuie.” Pentru a face această tranziţie mai uşor subliniază că e necesar să cauţi experţi care au trecut deja prin asta cu alţi sportivi, foşti jucători la un nivel înalt, care au experienţă şi ştiu exact momentul în care să schimbe metoda de antrenament. „Să îţi spună după o oră şi jumătate, când tu vrei să stai pe teren trei ore pentru că te simţi bine, să te opreşti, pentru că lucrurile merg bine, faci treabă bună, dar să poţi să ai continuitate pe termen lung şi să ai încredere că va fi bine. Sunt lucruri pe care le înveţi pe parcurs.” Din păcate, adaugă el, la noi nu e foarte multă experienţă la acest nivel. „Trebuie să apelăm la specialişti de afară, dar avem acces. Informaţia există, trebuie doar să pui întrebări, să încerci să o găseşti.”

Un alt element important în programul său zilnic e alimentaţia. Horia Tecău spune că, deşi e disciplinat, nu suportă acel tip de regim zilnic în care trebuie să mănânce ceva anume. Are însă grijă să păstreze o dietă echilibrată, cu fructe, proteine, carbohidraţi, dar recunoaşte că uneori mai mănâncă şi o pizza sau sushi.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO