Business Internaţional

Business Magazin. Cine a fost John W. Thyson cel care pornind businessul în marea depresie americană, în anii ’30, şi care a sfârşit tragic într-un accident de maşină, a ajuns al doilea cel mai mare procesator şi comerciant de carne din lume

Business Magazin. Cine a fost John W. Thyson cel care...

Autor: Andra Stroe

10.10.2021, 16:01 339

Cu un început modest, afacerea cu transportul puilor pornită de John W. Tyson în pragul Marii Depresii a evoluat în al doilea cel mai mare procesator şi comerciant de carne de animale din lume. Compania are astăzi venituri de zeci de miliarde şi este condusă încă de moştenitorii săi.

John W. Tyson s-a născut pe 26 ianuarie 1905 în Mound City, Missouri, în familia lui Isaac şi a Annei Tyson. 

În 1931, în mijlocul Marii Crize Economice (1929-1933), antreprenorul s-a mutat în Springdale, Arkansas, alături de soţia sa şi de fiul lor, Donald. Aici, Tyson a început să transporte fân, fructe şi păsări pentru cultivatorii locali. Ulterior, folosind câteva economii şi împrumuturi, a început transportul de pui vii către pieţele din Kansas şi St. Louis. În 1935 a pus bazele companiei Tyson. În urma unui transport de 500 de pui din Arkansas în Chicago, Illinois, antreprenorul a făcut un profit suficient de mare pentru a finanţa un nou transport. Când şi a doua tranzacţie a avut succes, a hotărât să câştige mai multă independenţă în afaceri, aşa că a început nu doar să crească singur păsările, ci şi să prepare el însuşi furajele cu care le hrănea.

În anii ’40 Tyson a început să încrucişeze pui de rasă cu alte păsări, o practică care nu se folosea în industrie, dar care i-a adus succes. În 1947 a format Tyson Feed and Hatchery, activă pe trei divizii: aprovizionarea cu pui a fermelor, vânzarea de furaje către fermieri şi transportul găinilor. Până în 1952, anul în care fiul său a renunţat la facultate pentru a se alătura companiei în funcţia de general manager, Tyson Feed and Hatchery ajunsese un business solid, dar într-un mediu încă competitiv.

Cei doi au primit o ofertă de preluare din partea Swanson, dar au decis să persiste în exinderea companiei. Până la sfârşitul deceniului, reuşiseră să construiască prima fabrică de procesare a companiei, în urma unei investiţii de 90.000 de dolari, cu peste 15.000 faţă de estimările iniţiale.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO