Business Internaţional

Business MAGAZIN. Cine este Mark Rutte, olandezul care a ţinut întreaga Europă captivă când se discuta împărţiea a 1.200 mld. euro. Să fie acest olandez biciclist noul ”ticălos” al Europei sau vocea raţiunii?

Business MAGAZIN. Cine este Mark Rutte, olandezul care a...

Autor: Bogdan Cojocaru

23.08.2020, 14:55 4512

Imagine a cumpătării tradiţionale olandeze, despre Mark Rutte, de altfel un eurofil, se spune că a ţinut întreaga Europă captivă pentru a proteja interesele ţărIi sale şi propriile interese electorale. Care este povestea premierului olandez? 

„Marele rău” – aşa este descris premierul olandez de ziariştii italieni pentru că a ţinut pe loc negocierile pentru pachetul de reconstrucţie economică a UE, cu refuzul de a oferi gratuităţi unor state ca Italia.

Să fie acest olandez biciclist noul ticălos al Europei sau vocea raţiunii? Până la urmă, în negocierile maraton pentru bugetul pe termen lung al UE şi pentru planul de relansare economică postpandemie, ambele instrumente financiare însumând suma astronomică de 1.820 de miliarde de euro, Rutte a obţinut promisiunile Italiei şi Greciei că banii nu vor fi risipiţi şi că noile fonduri UE vor fi însoţite de reforme. Italia este o ţară notorie pentru rezistenţa la reformă, cauză din care s-a şi aflat în centrul ultimelor crize.

Apoi, după cum scrie France 24, este preţuit pentru că îi ţine sub control pe euroscepticii de acasă. Iar UE numai de un nou val de populism, pornit din nordul bogat, nu are nevoie.

Rutte este înainte de toate un politician versat şi un negociator de temut. Interlocutor formidabil, olandezul îşi pierde rar cumpătul şi stăpâneşte tot ce înseamnă arta comunicării, scrie Le Figaro. Glumeşte şi zâmbeşte pentru a detensiona situaţia şi pentru a fi văzut în rolul de personaj pozitiv. Foloseşte calmul şi lasă să se vadă doar puţin din intenţiile sale reale pentru a-şi deruta adversarul şi a obţine mai multe concesii. Şi joacă pe mize mari.  

Mark Rutte, olandezul biciclist care a ţinut întreaga Europă captivă

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO