Business Internaţional

Business MAGAZIN. Politici fasciste pe timp de pandemie: În cele mai mari 3 decmocraţii din lume, liderii naţionalişti se folosesc de criza economică şi socială provocată de Covid-19 pentru a câştiga teren

Autor: Bogdan Cojocaru

17.05.2020, 12:40 336

Nu este nimic mai bun decât o pandemie pentru a scoate în evidenţă ideologia fascistă în ţările aflate sub stăpânirea extremiştilor de dreapta. În cele mai mari trei democraţii din lume, liderii naţionalişti se folosesc de criza economică şi socială provocată de COVID-19 pentru a duce un război contra imigranţilor şi minorităţilor, testând în acelaşi timp limitele bunului simţ. 

Tendinţele fasciste din unele ţări sunt descrise  într-un articol publicat de Project Syndicate şi semnat de profesorul de istorie Federico Finchelstein şi profesorul de filosofie Jason Stanley.

În contrast puternic cu leadershipul eficient arătat de cancelarul german Angela Merkel, de preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi de tehnocraţia autocratică din Singapore, naţionaliştii de extremă dreapta au abordat criza cu ceva ce lumea nu a mai văzut de decenii: politica fascistă pe timp de boală. Şi nimeni nu este un reprezentant mai bun al acestei mărci politice decât preşedintele Braziliei, fostul ofiţer de armată Jair Bolsonaro.

Câţiva alţi lideri de naţiuni – inclusiv preşedintele din Nicaragua, Daniel Ortega, şi dictatorii din Belarus, Turkmenistan şi Coreea de Nord – încă mai neagă faptul că pandemia mondială de COVID-19 reprezintă o ameninţare. Dar, printre negatorii coronavirusului, Bolsonaro joacă într-o ligă proprie.
Printre altele, Bolsonaro şi-a demis recent propriul ministru al sănătăţii, Luiz Mandetta, doar pentru că acesta a susţinut măsuri uşoare de distanţare socială. Bolsonaro pare să-l imite pe omologul său din SUA, Donald Trump, care a demis recent un oficial din sănătate pentru că a rezistat eforturilor sale de a promova un tratament netestat pentru COVID-19.

 

Citiţi continuarea pe www.business magazin

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO