Business Internaţional

Business Magazin. Viktor Orban, un Putin mai mic în sânul Europei

Business Magazin. Viktor Orban, un Putin mai mic în...

Autor: Bogdan Cojocaru

19.06.2022, 17:15 150

Premierul Ungariei, Viktor Orban, este considerat ultimul prieten pe care Vladimir Putin îl mai are printre liderii din Uniunea Europeană. Deşi a păşit pe scena politică şi a impresionat, ca tânăr reformist anti-comunist, despre el se spune acum că este într-o derivă iliberală, autoritară, că este însetat de putere şi că acest lucru l-a izolat complet în UE.

Viktor Orban pune piedici deciziilor Bruxelles-ului în cele mai dificile momente, iar Comisia Europeană încearcă să-l potolească lovindu-l acolo unde se pare că îl doare cel mai tare, adică la portofel. Ameninţă că îi va bloca accesul la banii europeni. Iar dacă aşa nu merge, îi oferă bani cu ţinte anume în speranţa că se va ocupa de el când vremurile o vor permite.

Într-un fel, Orban, un lider politic mărunt, dar abil, este un Putin în miniatură al Europei. Este obsedat de control în societate şi în economie. Statul deţine controlul doar în sectoare care pot aduce câştiguri electorale, cum ar fi serviciile pentru populaţie. Ungaria este prea mică şi lipsită de resurse pentru a produce oligarhi, aşa cum are Rusia lui Putin. Însă o mare parte dintre jucătorii economici şi sociali importanţi aparţin oamenilor de afaceri apropiaţi partidului de guvernare, Fidesz sau chiar prietenilor de-o viaţă ai premierului. Companii întregi, din industrie sau din sectorul financiar, au ajuns în mâinile cui trebuie cu ajutorul guvernului lui Orban şi au crescut mari hrănindu-se cu contracte oferite de stat. Presă independentă aproape că nu mai există şi de aceea, aşa cum se întâmplă de obicei în astfel de cazuri, media este puternic polarizată. Iar o mare parte din presă, cea mai puternică, aparţine oamenilor partidului. Aceştia şi-au extins  afacerile jurnalistice şi în ţările vecine Ungariei, cu comunităţi mari de maghiari. Şi aceştia contează la alegeri în Ungaria. Orban şi partidul său au câştigat recentele alegeri fără niciun drept de apel din partea opoziţiei. Deşi mai unită ca oricând, aceasta a fost zdrobită. Un rezultat este mai mult curaj pentru Orban – de exemplu, încăpăţânarea cu care s-a opus embargoului impus de UE şi SUA petrolului rusesc în timp ce Ucraina era bombardată zi şi noapte de armata rusă. La un moment dat, un important politician apropiat premierului a pus şi un preţ pentru care Ungaria s-ar alătura blocadei – 15-18 miliarde de euro, bani cu care ar fi modernizat sistemul energetic ungar. Politicianul maghiar nu ar fi putut ajunge atât de puternic fără ajutorul Germaniei şi al banilor acesteia, după cum remarcă revista Der Spiegel. Un alt exemplu celebru în acest sens este chiar Putin.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO