Business Internaţional

Ca să nu se mai repete naţionalizările, băncile britanice ar putea fi forţate să se divizeze

Ca să nu se mai repete naţionalizările, băncile britanice ar putea fi forţate să se divizeze

Foto AFP

Autor: Paul Comşa

13.09.2011, 00:02 238

Guvernul britanic le va cere băncilor ca până în 2019 să izoleze unităţile de retail (conturile clienţilor, împrumuturile ipotecare şi împrumuturile acordate întreprinderilor mici şi mijlocii) de cele de trading şi investiţii pentru a proteja clienţii şi populaţia de consecinţele unei crize financiare, scrie Bloomberg. Cu alte cuvinte, instituţiilor de credit li se va cere să nu folosească banii deponenţilor pentru a face investiţii riscante pe pieţele de capital.

Propunerea vine din partea Comisiei Independente pentru bănci, un organism creat de statul britanic anul trecut pentru a stimula competiţia şi a reduce riscurile din sectorul financiar:

"Măsura aduce beneficii de stabilitate la un cost mai mic pentru economie", precizează Comisia.

De asemenea, acelaşi raport propune ca băncile britanice mari, precum HSBC, Barclays, Lloyds, RBS, Santander U.K. şi Nationwide Building Society să majoreze cu 3% rezervele minime de capital, peste cele 7% cerute de acordul Basel III.

"Este un important pas înainte spre un sistem bancar care creditează afacerile şi familiile, susţine economia şi locurile de muncă, dar nu costă plătitorul de impozite miliarde de lire atunci când nu merge bine", afirmă ministrul de finanţe al Marii Britanii, George Osborne. Conform estimărilor, măsura va costa sistemul bancar 7 mld. lire sterline (8,13 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO