Business Internaţional

Un cadou otrăvit sau o soluţie salvatoare? Italia vrea să crească ajutorul de stat pentru săraci şi şomeri la 780 de euro pe lună. Măsura-minune propusă de guvernul de la Roma atrage deopotrivă iubirea poporului şi încruntarea Bruxelles-ului

Un cadou otrăvit sau o soluţie salvatoare? Italia vrea...

Autor: Tibi Oprea

10.11.2018, 12:02 3562

Coaliţia populistă de la guvernare din Italia a propus o schemă radicală prin care să crească substanţial veniturile pentru bunăstarea populaţiei sărace. Conform proiectului, care a atras deopotrivă simpatia populaţiei, dar şi critici din partea Bruxelles-ului, italienii săraci sau şomeri vor primi de la stat un ajutor lunar de 730 de euro, conform Financial Times.

Această politică, care ar fi bugetată de Roma cu 9 miliarde de euro anual, este parte a unui pariu al guvernului, prin care se doreşte o creştere accentuată a cheltuielilor de stat care să readucă la viaţă economia aflată în dificultate după un deceniu economic slab. Propunerea a fost numită de fostul prim-ministru Silvio Berlusconi “o glumă”, iar planul bugetar, “inamicul ocupării forţei de muncă, al afacerilor şi al Italiei”.

Detalii despre cine ar fi eligibil pentru aşa-numitul program bugetar pentru cetăţeni, cum vor fi distribuite fondurile şi când va fi implementat acesta nu sunt cunoscute încă. Semnătură politică a viceprim-ministrului Luigi Di Maio, liderul politic al Mişcării Cinci Stele, proiectul propus a generat un val de excitare din partea italienilor, care ar putea beneficia astfel de un câştig apropiat de salariul unui prim job primit de muncitorii din sudul Italiei, fără a fi necesară o calificare.

Deşi alte economii mari ale Europei şi-au revenit din criza financiară, produsul intern brut al Italiei a rămas cu încăpăţânare jos, acolo unde se afla şi în 2007. Guvernul Italian a justificat propunerea cu raţionamentul că stimulul economic şi creşterea consumului vor ajuta economia să crească cu 1,5% anul viitor. Conform acestuia, doar revenind la o tendinţă de creştere va putea Italia sa reducă datoria guvernamentală, care rămâne a doua cea mai mare din zona euro ca proporţie din producţia economică.

Comisia Europeană şi economiştii din sectorul privat se opun puternic propunerii. Comisia, care a prezis săptămâna aceasta o creştere de doar 1,2% în 2019, a numit planurile guvernului Italian o încălcare “fără precedent” a regulilor şi asta ar putea atrage după sine pedepse regulamentare. În schimb, Banca Italiei se aşteaptă la o creştere a PIB-ului de doar 1%.

Randamentele pe titlurile de stat cu maturitate la 10 ani au crescut ieri cu 6 puncte de bază, la 3,404%, iar costurile de împrumut au crescut cu aproximativ 180 de puncte de bază de la alegerile din martie.

Deşi mulţi consideră propunerea o greşeală costisitoare, Di Maio spune că aceste venituri ale cetăţenilor, care ar lua forma unui card pre-alimentat, nu doar că vor spori cheltuielile consumatorilor, creşterea economică şi a veniturilor fiscale, ci vor aboli sărăcia. “Trebuie să încercăm să remotivăm aceşti oameni”, a declarat el.

Andrea Montanino, economist-şef al Asociaţiei patronale Confindustria din Italia, nu neagă că aceste plăţi pentru bunăstarea cetăţenilor vor duce la creşterea consumului domestic, dar câştigul rezultat riscă să fie compensat de o creştere a datoriei şi de o încredere mai mică în afaceri. “Este un instrument de combatere a sărăciei, dar nu şi unul de creştere a ratei de angajare”, a spus acesta. “Veţi avea probabil o rată de consum mai mare din partea celor săraci, care au o înclinaţie mai mare spre consum, dar dacă încrederea este afectată, atunci afaceriştii îsi vor reduce investiţiile în economie.” Tot el a menţionat faptul că dacă cei fără un loc de muncă vor primi 730 de euro pe lună să stea acasă, s-ar reduce atractivitatea faţă de locurile de muncă plătite cu minimul pe economie.

Dacă predicţiile guvernului de la Roma nu se vor adeveri, preocupările pieţelor financiare legate de sustenabilitatea economică a Italiei ar putea fi reluate violent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO