Business Internaţional

​Calaul stabilităţii şi unităţii Europei şi-a anunţat în mod oficial demisia

​Calaul stabilităţii şi unităţii Europei şi-a...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

11.07.2016, 18:33 8100

David Cameron, primul-ministru britanic in exercitiu, a anuntat in aceasta dupa amiaza ca incepand de miercuri seara va ceda functia de prim-ministru ministrului de interne Theresa May, care a devenit astazi liderul Partidului Conservator, dupa retragerea lui Andrea Leadsom, oponenta ei in cursa pentru sefia celui mai mare partid de dreapta din Marea Britanie. Theresa May va deveni a doua femeie prim-ministru a Marii Britanii dupa Margaret Thatcher.

Infrangerea taberei pro-europene in urma referendumului din 23 iunie a adus haos in politica britanica. Cameron a anuntat ca va parasi postul de premier, ceea ce a dus la inceperea unei curse pentru sefia partidului conservator, in timp ce parlamentarii laburisti vor sa scape cu orice pret de Jeremy Corbyn, un extremist de stanga care a castigat anul trecut sefia partidului. In tabara pro-Brexit, Boris Johnson a ajuns in cateva zile din pozitia de viitor successor al fostului sau sef in postura de a fi fortat sa se retraga din lipsa de sprijin.

Primul premier conservator in aproape un deceniu si jumatate, David Cameron a avut parte de sase ani tumultosi cat a fost locatarul din 10 Downing Street(resedinta primului-ministru britanic). Faptul ca nu a reusit sa obtina o majoritate absoluta la alegerile din 2010 l-a fortat pe Cameron sa faca o coalitie cu liberal-democratii in primul mandat, un partid diametral opus fata de conservatori in ceea ce priveste atitudinea fata de imigranti si Uniunea Europeana, dar care a reusit sa tempereze apucaturile eurosceptice ale aripii de dreapta a propriului partid.

Majoritatea neasteptata pe care fostul premier a obtinut-o la alegerile din mai 2015 i-au permis sa porneasca un process de renegociere al statutului de membru al UE al Regatului Unit, promisiune facuta cu scopul de a castiga voturile eurosceptice. Graba de a renegocia statutul de membru si convingerea sa ca va putea mentine Marea Britanie in UE,la fel cum a riscat unitatea Marii Britanii permitand referendumul pentru independenta din Scotia, l-au facut sa tina referendumul tocmai cu un an inainte fata de promisiunea initiala. Insa, o campanile energica a euroscepticilor, condusi de Boris Johnson, care si-a tradat fostul coleg de liceu si univeristate, a reusit sa produca cea mai mare surpiza geopolotica de dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO