Business Internaţional

​Calcule de sfârşit de an: Prăbuşirea preţurilor petrolului a adus în lumea dezvoltată cea mai slabă inflaţie de dupa Marea Depresiune. Iar petrolul nu dă semne de ieftinire

​Calcule de sfârşit de an: Prăbuşirea preţurilor...

Autor: Bogdan Cojocaru

20.12.2015, 18:19 856

Scăderile spectaculoase ale preţurilor materiilor prime vor face ca în acest an inflaţia din lumea avansată, un barometru al cererii, să ajungă la cel mai slab nivel de după Marea Depresiune economică.

Anul acesta este pe cale să devină primul de după 1932 în care inflaţia se va situa sub 2% în fiecare din ţările membre ale G7, grupul economiilor puternic industrializate, potrivit analiştilor din centrul financiar londonez, citaţi de The Telegraph. Prăbuşirea dramatică a preţurilor petrolului care a început în vara anului 2014 a frânat brutal creşterea preţurilor. Nicicând după Marea Depresiune creşterea preţurilor nu a fost atât de slabă, potrivit calculelor economiştilor Carmen Reinhart şi Kenneth Rogoff.

 Cotaţiile ţiţeiului au scăzut cu peste 50% în ultimele 18 luni din cauza ofertei abundente şi a cererii slabe, iar cursul nu se va stabiliza prea curând. Banca americană Goldman Sachs, una dintre cele mai mari din lume, anticipează că preţurile petrolului vor continua să scadă, cele ale ţiţeiului destinat pieţei americane urmând să ajungă în jurul pragului de 20 de dolari pe baril. Vineri, petrolul american era tranzacţionat cu 34,5 dolari pe baril. Ţiţeiul Brent, de referinţă pentru piaţa vest-europeană, era cotat la 36,9 dolari pe baril.

Teama că economiile vor rămâne captive într-o spirală a preţurilor în scădere a determinat diferitele autorităţi din lumea dezvoltată să asigure din abundenţă stimul monetar cu speranţă că astfel va fi readusă la viaţă inflaţia. Cinci din cele şapte economii puternic industrializate au trecut prin deflaţie anul acesta.

 Banca centrală a fiecărei economii din G7 are ca ţintă o inflaţie de 2%. Canada este singura ţară care se aşteaptă ca inflaţia să depăşească anul acesta 1%. Cu toate acestea, anul viitor ar putea readuce preţuri în creştere pentru multe din aceste economii, cu toate că preţurile petrolului vor continua să scadă. Inflaţia compară preţurile de acum cu cele din urmă cu 12 luni. Inflaţia va fi mai puternică pentru că, deşi cotaţiile petrolului scad, reducerea nu va fi aşa de accentuată cum era în urmă cu un an.

 Paul Donovan, analist la UBC, a explicat că o mare parte din inflaţia din economiile avansate îşi ia energia din costurile salariale. Spre comparaţie, petrolul reprezintă de obicei doar 5% din coşul inflaţiei.

„Însă dacă se prăbuşeşte din pat efectul este semnificativ”, spune Donovan, referindu-se la scăderea cu 70% a cotaţiilor petrolului începând cu iulie 2014.

UBS se aşteaptă ca preţul ţiţeiului să să ajungă la 50 de dolari barilul până la sfârşitul anului viitor. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO