Business Internaţional

Căldura extremă loveşte recoltele de măsline şi avocado din Spania

Căldura extremă loveşte recoltele de măsline şi...

Autor: Bogdan Cojocaru

15.08.2022, 00:00 41

Agricultorii spanioli se confruntă cu valuri de caniculă şi penurii de apă. Culturile de cereale şi măsline se usucă. Criticii spun că o parte din vină o poartă chiar fermierii, scrie Deutsche Welle. Lacul de acumulare La Vinuela are cele mai mari rezerve de apă din provincia sudică Malaga. Însă volumul de apă rămas după luni de secetă şi caniculă extremă este la 12% din cel normal. În unele locuri, rezervorul ar trebui să aibă o adâncime de 100 de metri.

Lacul obişnuia să fie atracţie turistică, dar acum s-a transformat într-un şirag de bălţi înconjurate de hectare şi hectare de nămol. Fermierii locali îşi descriu situaţia ca dramatică deoarece nu li se pemrite să folosească decât foarte puţin din apa lacului redirecţionată cândva către sistemele de irigaţii. În apropiere de La Vinuela se află cea mai mare cultură de avocado din Europa, fructele fiind destinate în mare parte exportului. Lipsa apei a lovit copacii.

Un număr în creştere de copaci de avocado se usucă, iar fructele cad. Ca măsură de ultimă instanţă, fermirii scot din rădăcinii unii copaci pentru a nu pierde toată recolta. Sunt calamitate şi culturile de măsline sau de floarea soarelui. Şi cele de cereale furajere vor avea randamente neobişnuit de mici. Aceste lucruri, spun specialiştii, scot în evidenţă ineficienţa sistemelor de acum pentru utilizarea apei în agricultură. Cu alte cuvinte, risipa este prea mare. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO