Business Internaţional

Calvarul creditelor în franci din Ungaria este ilustrat de cotidianul The Guardian cu exemplul unui maghiar care vrea să se întoarcă în România

Calvarul creditelor în franci din Ungaria este ilustrat de cotidianul The Guardian cu exemplul unui maghiar care vrea să se întoarcă în România

Autor: Alexandru Stefan Matei

08.01.2012, 18:53 20569

Cotidianul britanic The Guardian dă exemplul unui etnic maghiar plecat din România în Ungaria şi care acum se gândeşte să se întoarcă pentru a ilustra problemele pe care le au ungurii cu rate în franci elveţieni.

"Janos Toth stă pe o scară, acoperit tot de tencuială, impingând fire într-o gaură din perete. Ca majoritatea ungurilor, Toth are un credit ipotecar imens, luat în franci elveţieni în 2008 aşa cum a fost încurajat de banca sa austriacă pentru că dobânzile erau mult mai mici decât la creditele în forinţi. Un franc valora atunci 150 de forinţi. Acum valorează 250. Ca şi electrician, el lucrează deja 14 ore pe zi, şase zile pe săptămână, uneori şi duminicile. Dar din cauza deprecierii forintului, abia îşi poate plăti ratele", scrie cotidianul britanic.

"Ca ungur din ţara vecină România, Toth a venit la Budapesta alături de soţia sa în 1998, în căutarea unei vieţi mai bune. Acum se gândeşte să se întoarcă", mai notează The Guardian.

"Tot timpul am crezut că vom munci toată viaţa pentru ca urmaşii noştri să moştenească economiile noastre", spune colegul său Jozsef. "Acum tot ce pot moşteni sunt datoriile noastre".

Exemplele date de cotidianul britanic continuă cu cel al jurnalistului Tunde Horvath, care trăieşte alături de soţul său fotograf pe dealurile din Buda. Şi ei au un credit în franci elveţieni, dar s-au înscris în programul guvernamental prin care pot rambursa creditul integral la o rată de schimb avantajoasă. Acum trebuie ca până la sfârşitul lui februarie să găsească banii, încercând să vândă rapid o parcelă de pământ. Ar putea chiar să fie nevoiţi să îşi vândă propria casă.

Circa 100.000 de unguri au apelat la program până acum. Acesta a fost lansat fără implicarea băncilor, care s-ar putea confrunta cu pierderi de 150 de milioane de lire sterline. Cele mai afectate sunt băncile austriece, care dau în judecată statul din cauza profiturilor pierdute prin intermediul programului.

Mai mult de un milione de unguri, precum Toth, au decis că nu îşi permit să ia parte la acest program. Ratele le-au crescut din nou săptămâna trecută după ce forintul s-a depreciat puternic. Economia ungară a intrat în 2012 ca o navă avariată pe o mare furtunoasă. "Nu vom avea nevoie doar de umbrele anul viitor", spunea premierul Viktor Orban în decembrie. "Vom avea nevoie şi de haine de ploaie".

"Nu am bani pentru haine de ploaie", scria pe un banner afişat la protestele antiguvernamentale de săptămâna trecută din Budapesta.

Situaţia din Ungaria s-a înrăutăţit săptămâna trecută, forintul atingând noi minime faţă de euro, iar randamentele obligaţiunilor pe zece ani trecând de 10%. Situaţia negativă l-a forţat pe Orban să reia negocierile cu FMI şi UE pentru un împrumut de tip preventiv în valoare de circa 20 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO