Business Internaţional

Campaniile prezidenţiale împânzite de manipulări: Fostul manager de campanie al lui Trump a desfăşurat operaţiuni secrete pentru a schimba cursul alegerilor din Ucraina. Care este implicarea României în acest scandal

Campaniile prezidenţiale împânzite de manipulări:...

Autor: Alex Ciutacu

09.04.2018, 17:02 195

Fostul manager de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, este acuzat că a autorizat o operaţiune secretă prin intermediul media, pentru a-l ajuta pe fostul preşedinte din Ucraina. În cadrul operaţiunii se vehiculează diferite informaţii „plasate” în articole din Wall Street Journal şi din alte site-uri americane, potrivit The Guardian.

Proiectul a fost creat pentru a îmbunătăţi reputaţia fostului lider din Ucraina, Viktor Yanukovych. A făcut parte dintr-un lobby scump, desfăşurat de Manafort pentru a ajuta guvernul lui Yanukovych.

Strategia includea: Propunerea unor noi date pe platforma Wikipedia pentru a-i strica reputaţia unui oponent al preşedintelui; stabilirea unui thinktank fals în Viena pentru a disemina mai multe puncte de vedere venite în ajutorul lui Yanukovych; O furtună social media pentru a ţinti audienţe din Europa şi din Statele Unite; Furnizarea de informaţii pentru jurnaliştii de dreapta ai site-ului Breitbart în scopul deteriorării imaginii lui Hillary Clinton când aceasta era secretar de stat în SUA.

Strategia lui Manafort a venit înaintea implicării Rusiei în alegerile din SUA din 2016. Materialul care a fost vizionat de Guardian datează în perioada 2011-2013.

Robert Mueller, consilierul responsabil cu investigaţia acestor acuzaţii susţine că Manafort a fost implicat şi în scandalul Rusia-SUA referitor la alegeri şi că acesta a spălat banii proveniţi din munca de lobby desfăşurată în Ucraina timp de zece ani pentru Yanukovych şi pentru partidul acestuia.

Mueller îl acuză de asemenea pe Manafort că ar fi angajat politicieni europeni retraşi pentru a face lobby în avantajul lui Yanukovych, plătindu-i pe ceştia cu peste 2 milioane de euro prin conturi offshore.

România se află alături de Ucraina, Uzbekistan, Polonia, Kazahstan, Georgia, Bulgaria, Albania şi Azerbaijan printre ţările care au fost vizate de propaganda gestionată de Manafort.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO