Business Internaţional

Campion naţional sau monstru: colosul energetic polonez PKN Orlen, după ce a înghiţit mai mulţi concurenţi mici, negociază cumpărarea unuia dintre cei mai mari producători de îngrăşăminte din lume

Campion naţional sau monstru: colosul energetic polonez...

Autor: Bogdan Cojocaru

07.06.2023, 22:43 745

Daniel Obajtek, 47 de ani, fost primar al unei localităţi de nicăieri, are un apetit feroce pentru achiziţii. De când a devenit CEO-ul PKN Orlen, gigantului polonez de petrol şi rafinare s-a extins înghiţind concu­renţii mai mici PGNiG şi Grupa LOTOS, operaţiuni conforme cu planul guvernului de a crea un „campion naţional“ energetic care să poată rivaliza cu ceilalţi coloşi din regiune şi chiar din Vest.

Cea mai controversată achiziţie este cea a celui mai mare proprietar de ziare regionale din Polonia, o ma­nevră văzută ca făcând parte din stra­tegia guvernului de a „repoloniza“ media.

PKN Orlen este companie de stat. Acum, aceasta a pornit nego­ci­­e­rile pentru cumpărarea Grupei Azoty Puławy, unul dintre cei mai mari producători de materii prime pentru îngrăşăminte chimice din lume.

PKN Orlen devine atât de mare şi de influent încât Financial Times, în ton cu mulţi alţi analişti şi poli­ti­cieni, se întreabă dacă nu cumva a fost transformat într-un instrument de putere în mâinile guvernului de la Varşovia. De când grupul a preluat trustul media, presa de opoziţie se plânge în spatele uşilor închise că este înfometată prin blocarea pu­blicităţii.

Unde se va opri PKN Orlen? Este în plină putere. Criza energiei din Europa declanşată de şantajele energetice ale Rusiei a ajutat la du­blarea profiturilor anul trecut, astfel că gigantul are rezerve financiare de 80 de miliarde de dolari.

Doar în acest an are de gând să investească nouă miliarde de dolari.

În schimb, Grupa Azoty se chinuie de mult timp cu rezultate financiare slabe, iar previziunile sunt, de asemenea, slabe. Ceva trebuie făcut cu această companie strategică.

„Analizăm posibilitatea achizi­ţio­nării Grupa Azoty deoarece ve­dem un potenţial uriaş şi beneficii pentru ambele companii, dar şi pentru economie“, a spus Obajtek. Orlen are experienţă în industria îngrăşămintelor, fiind deţinătorul producătorului Anwil, în care inves­teşte pentru extinderea producţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO