Business Internaţional

Campioni olimpici ruşi adăugaţi pe lista de sancţiuni a Statelor Unite

Campioni olimpici ruşi adăugaţi pe lista de sancţiuni...

Autor: Rafael Hekman

27.03.2022, 20:01 65

Campionii olimpici Serghei Chepikov, Viaceslav Fetisov, Irina Rodnina şi campionul mondial la box Nikolay Valuev se numără printre cele mai recente persoane sancţionate de Biroul pentru controlul activelor străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA.

Cele mai noi sancţiuni OFAC au vizat Duma de Stat a Adunării Federale a Federaţiei Ruse - Parlamentul rus - şi „328 dintre membrii săi pentru complicitatea lor în războiul lui Putin" din Ucraina.

Chepikov, Fetisov, Rodnina şi Valuev sunt toţi membri ai Dumei de Stat.

Duma de Stat a adoptat în februarie o rezoluţie prin care îi cere lui Putin să recunoască Republica Populară Doneţk (DNR) şi Republica Populară Luhansk (LNR) ca state independente, deşi fac parte din Ucraina.

Putin a justificat invazia Ucrainei prin recunoaşterea independenţei DNR şi LNR.

„Membrii Dumei ruse au sprijinit eforturile Kremlinului de a încălca suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv prin tratate de recunoaştere a independenţei autoproclamate a zonelor din estul Ucrainei controlate de reprezentanţi ai Rusiei, cunoscute cu denumirile Republica Populară Doneţk (DNR) şi Republica Populară Luhansk (LNR)", a precizat OFAC într-un comunicat, citat de insidethegames.biz.

„Acţiunile de astăzi sunt luate în conformitate cu Ordinul executiv (E.O.) 14024, care autorizează sancţiuni împotriva Rusiei pentru activităţile sale externe dăunătoare, inclusiv pentru încălcarea principiilor fundamentale ale dreptului internaţional, cum ar fi respectul pentru integritatea teritorială a altor state.

Acţiunile OFAC completează eforturile în curs ale aliaţilor şi partenerilor noştri de a-i trage la răspundere pe toţi cei responsabili de continuarea acestui război inconştient împotriva Ucrainei şi a poporului său.", se mai precizează în comunicat.

Membrii Dumei care a fost sancţionaţi au fost etichetaţi în document ca fiind „lideri, funcţionari, înalţi funcţionari executivi sau membri ai Consiliului de administraţie" ai Guvernului Rusiei.

OFAC a sancţionat, de asemenea, 48 de companii din Federaţia Rusă care „facilitează campania ostilă a lui Putin împotriva Ucrainei".

La începutul lunii, medaliata olimpică cu aur la dans pe gheaţă Tatiana Navka, care este căsătorită cu purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost, de asemenea, sancţionată de OFAC.

Chepikov este un fost biatlonist şi schior de fond care a câştigat aurul la Jocurile Olimpice de iarnă de la Calgary din 1988 pentru Uniunea Sovietică, precum şi un al doilea aur la Jocurile de iarnă de la Albertville din 1992 pentru echipa unificată care a reprezentat Comunitatea Statelor Independente.

Aceasta era formată din sportivi din fostele republici sovietice, cu excepţia Letoniei, Estoniei şi Lituaniei.

Chepikov a mai obţinut un bronz în 1988, un argint în 1992 şi alte două arginturi la Lillehammer 1994 Torino 2006.

Fetisov este de două ori campion olimpic la hochei pe gheaţă, câştigând la Sarajevo în 1984 şi la Calgary în 1988.

De asemenea, el a obţinut argintul la Jocurile de iarnă de la Lake Placid din 1980, precum şi şapte titluri la Campionatele Mondiale.

Rodnina este o patinatoare, de trei ori campioană olimpică, care a câştigat la perechi, la Sapporo 1972, Innsbruck 1976 şi la Lake Placid patru ani mai târziu.

Pugilistul Valuev a fost de două ori campion al Asociaţiei Mondiale de Box la categoria grea.

Şi-a încheiat cariera cu un palmares de 50 de victorii - dintre care 34 prin knock-out - două înfrângeri şi un meci nedecis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO