Business Internaţional

Canada a ameninţat că va boicota summitul G8 de la Soci şi l-a rechemat pe ambasadorul său din Rusia

Canada a ameninţat că va boicota summitul G8 de la Soci...

Autor: Ion Gaidau

02.03.2014, 13:03 3412

Premierul Canadei, Stephen Harper, a ameninţat sâmbătă că va boicota summitul G8 de la Soci, în Rusia, şi l-a rechemat pe ambasadorul său de la Moscova, după ce Parlamentul rus a aprobat o operaţiune militară în Ucraina, relatează AFP.

"Ne alăturăm aliaţilor noştri şi condamnăm cu cea mai mare fermitate intervenţia militară în Ucraina a preşedintelui (rus) Vladimir Putin", a anunţat premierul canadian, citat într-un comunicat.

"Aceste acţiuni reprezintă o încălcare clară a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei", precum şi a "dreptului internaţional", a adăugat el.

Mai devreme, Casa Albă a anunţat că Statele Unite vor suspenda participarea lor la întâlnirile de pregătire a summitului G8.

"Statele Unite vor suspenda participarea lor la întâlnirile de pregătire a summitului G8", prevăzut pentru iunie la Soci, în Rusia, a precizat Executivul american, confirmând o posibilitate evocată vineri de către un oficial de rang înalt de la Washington.

Sâmbătă, Stephen Harper a purtat o discuţie la telefon cu preşedintele american, Barack Obama, în cadrul căreia cei doi lideri şi-au exprimat "profunda îngrijorare" în legătură cu o intervenţie rusă în Ucraina, potrivit administraţiei americane, citate de AFP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO