Business Internaţional

Canada furnizează asistenţă militară suplimentară Ucrainei

Canada furnizează asistenţă militară suplimentară...

Autor: Mihai Draghici

10.06.2023, 18:36 36

Premierul Canadei, Justin Trudeau, a anunţat sâmbătă, în cursul vizitei la Kiev, asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de dolari canadieni (348 de milioane de euro), în cadrul eforturilor de respingere a invaziei militare ruse.

Justin Trudeau a afirmat că armata canadiană va participa la eforturile internaţionale pentru instruirea piloţilor militari ucraineni. Premierul Canadei a anunţat asistenţă militară suplimentară, în valoare de 500 de milioane de dolari canadieni (348 de milioane de euro), în scopul consolidării capabilităţilor armatei ucrainene atât pentru respingerea actualei invaziei militare ruse, cât şi pe termen lung, conform agenţiei Canadian Press.

"Canada este unită cu Ucraina. Sunt la Kiev pentru a reafirma angajamentul făcut preşedintelui Zelenski şi poporului ucrainean, în contextul menţinerii rezistenţei împotriva războiului brutal al Rusiei", a afirmat Justin Trudeau după întâlnirea cu preşedintele Ucrainei.

"Salut prezenţa în Ucraina a premierului Justin Trudeau şi a delegaţiei sale. În pofida tuturor eforturilor Rusiei de învingere a poporului nostru, ucrainenii continuă să lupte pentru independenţă şi libertate", a afirmat, la rândul său, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Conform postului canadian CBC News, Justin Trudeau a sosit sâmbătă la Kiev împreună cu vicepremierul canadian Chrystia Freeland. Vizita neanunţată intervine în contextul în care forţele militare ucrainene au intensificat în ultimele zile atacurile pe linia frontului din sud-estul ţării, în cadrul contraofensivei anunţate de multe luni.

Justin Trudeau a asistat la o ceremonie de comemorare a militarilor ucraineni decedaţi în conflictul militar cu Rusia. S-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski, cu care a discutat despre continuarea asistenţei occidentale pentru respingerea invaziei militare ruse.