Business Internaţional

Cancelarul german Angela Merkel îi răspunde lui Trump: SUA ar trebui să excludă UE din planul privind taxele suplimentare pentru oţel şi aluminiu

Cancelarul german Angela Merkel îi răspunde lui Trump:...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

09.03.2018, 15:00 764

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, vineri, că soluţia cea mai bună pentru evitarea unui litigiu comercial între Statele Unite şi Uniunea Europeană este scutirea Blocului comunitar de taxele suplimentare pentru importurile de oţel şi aluminiu impuse de administraţia Trump, relatează Reuters.

"Avem încredere în Comisia Europeană, care este responsabilă de politica privind comerţul şi care a prezentat măsuri pe care am putea să le implementăm. Dar preferăm mai întâi să discutăm. Cea mai bună opţiune ar fi ca UE să fie scutită de taxele suplimentare din SUA, iar Comisia a confirmat acest lucru", a spus Merkel, în urma unei întrevederi cu liderii mediului de afaceri din Germania.

Patru mari grupuri industriale din Germania au avertizat în legătură cu o "spirală a protecţionismului", după taxele suplimentare impuse de administraţia Donald Trump, şi au cerut guvernului de la Berlin şi Uniunii Europene să-şi menţină angajamentul pentru comerţul liber.

"Industria germană este extrem de preocupată de decizia guvernului SUA de a impune taxe punitive de mare amploare. Pentru a preveni o spirală a protecţionismului, Germania şi Uniunea Europeană trebuie să continue să susţină sistemul mondial de comerţ", se arată într-un comunicat comun al confederaţiilor DIHK, BDA, BDI şi ZDH.

Economistul german Carsten Brzeski, de la banca ING, a precizat că indicatorii economici ai Germaniei sugerează o creştere semnificativă pentru 2018, care poate fi cu greu perturbată.

"Cel puţin pe termen scurt, previziunile pentru industria germană nu au arătat niciodată atât de bine. Totuşi, cel mai mare risc pentru exporturile germane pare să vină din SUA ... riscul pentru Germania este real. Anumite asigurări pentru Berlin provin din faptul că destinaţiile pentru exporturile sale sunt diversificate în Europa şi în alte regiuni", a spus Brzeski.

Exporturile Germaniei către Statele Unite - cel mai mare partener comercial - au depăşit importurile cu 50,5 miliarde euro în 2017 şi cu 3,5 miliarde de euro în luna ianuarie a acestui an, potrivit datelor publicate de autoritatea germană de statistică Destatis.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat, joi, impunerea unor tarife mai mari cu 25% pentru importurile de oţel şi de 10% pentru importurile de aluminiu. Decizia a fost contestată de mai multe state.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO