Business Internaţional

Cancelarul Olaf Scholz: Germania va trimite Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T

Cancelarul Olaf Scholz: Germania va trimite Ucrainei...

Autor: Mediafax

01.06.2022, 19:25 85

Germania va furniza Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T, a declarat cancelarul Olaf Scholz, în urma solicitărilor Kievului şi ale partidelor de opoziţie germane de a intensifica livrările de armament greu, scrie Reuters.

Scholz a declarat că Germania a "livrat continuu de la începutul războiului", menţionând peste 15 milioane de cartuşe, 100.000 de grenade şi peste 5.000 de mine antitanc trimise Ucrainei de la invadarea acesteia de către Rusia la 24 februarie.

"Cel mai recent, guvernul a decis că vom livra cel mai modern sistem de apărare antiaeriană pe care îl are Germania, IRIS-T", a declarat Scholz în faţa deputaţilor din Bundestag, fără a preciza modelul exact.

O sursă din domeniul securităţii a declarat luna trecută pentru Reuters că Germania ia în considerare furnizarea de sisteme de apărare sol-aer cu rază medie de acţiune IRIS-T SLM către Ucraina.

Decizia Berlinului în această privinţă nu înseamnă că sistemul de apărare aeriană va fi livrat rapid.

"Va dura ceva timp, luni", a declarat ministrul de externe Annalena Baerbock în faţa parlamentarilor, adăugând că sistemul, realizat de producătorul de arme Diehl, a fost iniţial destinat "unei alte ţări".

Răspunzând criticilor care susţin că Berlinul nu a făcut suficient pentru a ajuta Ucraina să se apere, Scholz a declarat în parlament că guvernul său a răspuns la atacul rus cu o "schimbare masivă de politică în Germania", optând pentru a trimite arme grele într-o zonă de război.

Solicitările Ucrainei pentru arme grele s-au intensificat în ultimele săptămâni, când Moscova şi-a îndreptat cea mai mare putere de foc asupra estului ţării, după ce nu a reuşit să cucerească capitala Kiev.

Scholz a declarat că discuţiile continuă cu partenerii Germaniei cu privire la modalităţile de a înarma în continuare Ucraina.

Marţi, cancelarul a anunţat că Germania va livra vehicule de luptă pentru infanterie (IFV) Greciei, astfel încât guvernul de la Atena să poată transmite Ucrainei arme de tip sovietic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO