Business Internaţional

Când gluma devine realitate: Valoarea unui Dogecoin ajunge în premieră la 50 de cenţi, după un raliu de peste 11.000% în 2021. De ce a crescut criptomoneda

Dogecoin atinge în prezent o capitalizare de piaţă de circa 69 de miliarde de dolari

Dogecoin atinge în prezent o capitalizare de piaţă de circa 69 de miliarde de dolari

Autor: Eduard Ivanovici

05.05.2021, 14:19 15657

Moneda digitală Dogecoin, creată în urmă cu opt ani pentru a parodia frenezia criptomonedelor, a ajuns să valoreze 58 de cenţi, în creştere cu peste 40% în ultimele 24 de ore, înregistrând un raliu de aproximativ 11.200% în 2021, conform MarketWatch.

Rezultatele au venit cu aprecieri din partea suporterilor, care se aşteaptă ca token-ul să atingă în viitorul apropiat un dolar, în timp ce criticii sunt de părere că datele indică spre o bulă de active care va exploda în scurt timp, într-un eveniment similar febrei dot-com de la începutul secolului.

Edward Moya, analist al companiei de brokeraj Oanda, spune că bula Dogecoin ar fi trebuit „să explodeze până acum, dar instituţiile încearcă să profite de pe urma avântului şi cred că se pot susţine unele pe cealalte”.

Printre factorii care au alimentat creşterile înregistrate de Dogecoin se numără:

Cel mai popular fan al criptomonedei va găzdui „SNL”

Elon Musk, CEO-ul Tesla şi SpaceX, va găzdui weekend-ul acesta emisiunea „Saturday Night Live”, una dintre cele mai vizionate emisiuni din SUA, miliardarul fiind una dintre cele mai proeminente voci în ceea ce priveşte ascensiunea înregistrată de Dogecoin şi alte active digitale.

Musk s-a descris drept „dogefather” într-un tweet de dinaintea apariţiei din cadrul SNL.

Companiile continuă să îşi arate interesul

Tot mai multe firme americane au anunţat că vor aproba tranzacţiile cu Dogecoin în ultimele săptămâni. De exemplu, Exchange-ul de criptomonede Gemini a anunţat marţi că va permite tranzacţiile şi va oferi servicii de custodie pentru criptomonedă.

Între timp, moneda a fost acceptată de platformele de trading eToro şi Webull.

FOMO (fear of missing out)

FOMO, sau teama investitorilor de a rata momentul oportun de intrare în piaţă, reprezintă unul dintre principalele motive din spatele raliului Dogecoin, spun analiştii. Unii investitori din sectorul crypto cred că ascensiunea monedei este susţinută de traderii din retail, care sunt de părere că moneda este o investiţie mai accesibilă decât Bitcoin-ul, de exemplu, care se tranzacţiona astăzi la 54.000 de dolari.

De asemenea, activele „tradiţionale” nu oferă aproape niciodată creşterile înregistrate de Dogecoin, indicii bursieri S&P 500 şi Nasdaq Composite crescând cu doar 10% şi, respectiv, 5% anul acesta.

Accesibilitate

Suportul arătat de Musk şi miliardarul Mark Cuban a jucat un rol central în raliul raportat de monedă, însă furnizorul de servicii tip blockchain Allnodes susţine că preţul este perceput extrem de bine de micii investitori, de vreme ce un Dogecoin abia depăşeşte 50 de cenţi.

„Un Bitcoin la 60.000 de dolari poate părea intimidant. Într-un fel, Doge reprezintă mai degrabă varianta digitală a dolarului”, spune Allnodes.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO