Business Internaţional

Când magistralele de apă transcontinentale vor ajunge mai importante decât gazoductele?

Apeductul din Puglia, din sudul Italiei, cu o lungime totală de 2.190 de kilometri, în care sunt incluse şi ramificaţiile, a fost finalizat în 1939 după mai bine de trei decenii de muncă şi încă asigură apă dulce pentru 4 milioane de locuitori. Apeductul a permis dezvoltarea agriculturii într-o regiune altfel deşertică.

Apeductul din Puglia, din sudul Italiei, cu o lungime totală de 2.190 de kilometri, în care sunt incluse şi ramificaţiile, a fost finalizat în 1939 după mai bine de trei decenii de muncă şi încă asigură apă dulce pentru 4 milioane de locuitori. Apeductul a permis dezvoltarea agriculturii într-o regiune altfel deşertică.

Autor: Bogdan Cojocaru

27.03.2023, 22:42 1152

În SUA, o ţară cât un continent, gu­verne locale, fermieri sau oameni de afa­ceri îşi fac planuri pentru con­stru­irea unor conducte enorme care să aducă apă dulce din est, unde în anu­mite perioade din an există surplus, în vestul arid. Astfel de proiecte au mai fost propuse în ultimul secol, dar ceea ce a devenit cunoscut ca seceta mileniului face ca despre magistralele de transport de apă să se vorbească din ce în ce mai mult şi mai serios. Însă războaiele apei din California de la începutul secolului XX, cau­zate de aprovizionarea cu apă a oraşului Los Angeles printr-un apeduct în dauna unor fer­mieri aflaţi la aproape 400 de kilometri depăr­tare, nu au fost uitate. Acolo nimeni nu mai are drept nelimitat asupra apei.

În Europa, un continent aproape divizat politic de gazoductele ruseşti, o asociaţie de industriaşi italieni au propus legarea su­dului arid al Italiei de Albania, o ţară săracă economic dar bogată în resurse de apă, printr-un ape­duct care să treacă pe sub Marea Adriatică. Proiectul, estimat la un miliard de euro, ar presupune 85 de kilometri de conductă pe sub mare, la o adâncime maximă de 850 de metri, şi 120 de kilometri pe us­cat. Banii ar veni de la guvernul italian şi de la instituţiile de finan­ţare europene. Italia s-a confruntat anul trecut cu o secetă severă, iar anul acesta nu se anunţă nici el mai bun.

Coldiretti, cea mai mare asociaţie a fermi­erilor italieni, estimează la 6 miliarde de euro pagubele produse agriculturii de seceta pre­lungită şi de valurile de caniculă din 2022. Dar nu doar afacerile fermierilor suferă din cauza deficitului de apă. În ulti­mii ani, nivelurile scăzute ale Rinului au ame­ninţat de mai multe ori cu recesiunea Germania.

Fluviul este o importantă ca­le navigabilă pe care se face aprovi­zio­narea cu materii prime a mai multor centre industriale germane. De asemenea, lipsa apei duce la restricţii în furnizarea de apă către populaţie şi mai departe la instabilitate socială. Sudul continentului este de obicei cel mai afec­tat de secetă, dar nici nordul nu este iertat. În vara anului trecut guvernul Norvegiei, unul din­tre cei mai mari producători de hidroe­ner­gie din Europa, a impus restricţii la exportul de energie deoarece lacurile de acumulare nu au mai avut apă suficientă. Acest lucru a contri­buit la criza de energie din UE. De-a lungul istoriei, seceta a fost asociată cu războiul, cu declin economic sau cu migraţii mai mari sau mai mici de populaţie.

Războaiele pentru apă pot avea diferite for­me. Unul dintre primele obiective îndepli­ni­te de armata rusă când a invadat anul trecut pen­tru a doua oară Ucraina a fost cucerirea re­giu­nii pe unde trece canalul care alimen­tează peninsula Crimeea cu apă din Nipru. După prima invazie, din 2014, când Rusia a anexat cu forţa Crimeea, Ucraina a blocat cursul, cauzând o criză de apă prelungită în peninsulă.

Mai recent, în weekendul trecut, cu Franţa în flăcări în contextul protestelor contra refor­mei pensiilor, câteva mii de persoane au de­monstrat, ajungându-se la ciocniri cu forţele de ordine, în sud-vestul ţării în încercarea de a opri construirea unor rezervoare de apă uria­şe. Apa din rezervoarele de la Sainte-Soline ar urma să fie folosită de fermieri pentru irigaţii în lunile de vară, însă protestatarii şi activiştii de mediu spun că proiectul va perturba accesul la apă în condiţii de secetă. Instalaţiile permit pomparea apei din pânza freatică în bazine în timpul iernii şi folosirea lor când e deficit de apă.

Activiştii de mediu spun că proiectul le permite fermierilor să fure apa, o bogăţie na­turală care aparţine tuturor, încurajându-i astfel să continue cu o formă de agricultură ne­sustenabilă care consumă intensiv apă. Minis­trul tranziţiei ecologice Christophe Béchu a luat apărarea proiectului spunând că acesta ajută fermierii să se adapteze la schim­bările climatice, dar a acceptat că nu este o soluţie pe termen lung, ci una care asigură hra­na populaţiei.

Puţine state europene au planuri naţionale pentru folosirea apei, iar Franţa va avea unul chiar săptămâna aceasta, a spus Béchu. În Italia se vorbeşte de încă un an de secetă severă. Nivelurile scăzute din ultimii ani ale fluviului Po au creat probleme agriculturii, în producţia de hidroenergie şi la gurile de vărsare, unde apa sărată întră mai adânc în interior. Planuri şi unele fonduri pentru proiecte care să rezolve o parte din probleme există. Printre ele figurează construirea a nu mai puţin de 10.000 de lacuri, de bariere care să prevină ca apa sărată să intre prin gurile de vărsare ale Po şi introducerea de sisteme tehnice pentru economisirea apei în agricultură. O problemă majoră care trebuie rezolvată rapid este repararea apeductelor. Statistica oficială arată că în 2020 apeductele şi conductele au pierdut prin crăpături peste 40% din apa transportată. Nici Italia nu are un plan naţional de folosire a apei, dar guvernul lucrează la elaborarea unuia. În SUA au existat de-a lungul timpului diverse proiecte de a aduce apă dulce de la mari depărtări, spre exemplu din Alaska, din Marile Lacuri sau din fluviul Mississippi acolo unde este deficit prin conducte, canale sau chiar cu camioane-cisternă. Nu au fost puse în practică din motive ce ţin cel mai adesea de costuri şi politică. O soluţie mai la îndemână şi mai puţin costisitoare este reducerea şi eficientizarea consumului de apă. Însă pe măsură ce seceta din vest se agravează, este posibil ca magistrale transcontinentate de apă să apară. Din disperare că râul Colorado rămâne fără apă din cauza consumului intens, administraţia din Arizona a propus construirea unei conducte până pe litoralul din Mexic la capătul căreia se va afla o staţie uriaşă de desalinizare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO