Business Internaţional

Cand vine vorba de preluari, nicio banca nu este de neatins

11.05.2007, 21:19 22

Atunci cand chiar si companii mari precum Citigroup se regasesc sub un asediu verbal din partea unor manageri ai fondurilor de investitii, devine tot mai clar ca nu exista banci de neatins atunci cand vine vorba de ofertele de preluare, scrie International Herald Tribune.
Compania de investitii Tom Brown of Second Curve Capital cu sediul in Statele Unite, in valoare de 500 de milioane de dolari (367 mil. euro), a sugerat recent faptul ca performantele celei mai mari banci din lume s-ar imbunatati daca s-ar imparti in patru companii diferite. Pana acum, se pare ca piata nu a luat in considerare aceasta optiune.
Dar interesul fondului de investitii, impreuna cu alti factori care afecteaza banca, ar putea rezulta intr-o accelerare a fuziunilor si achizitiilor din domeniu.
Anul trecut, numarul acestora a ajuns la o valoare record. In 2006 s-a inregistrat o crestere de 45% a fuziunilor si achizitiilor in sectorul bancar in comparatie cu anul precedent, la 702 miliarde de dolari (517 miliarde de euro), potrivit firmei de cercetare Mergermarket.
"Preconizam un an record in ceea ce priveste fuziunile si achizitiile din sectorul bancar si acest trend este asteptat sa continue si in anii urmatori", a declarat Nick Page de la firma de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers.
Batalia tot mai apriga pentru banca olandeza ABN Amro dintre Barclays din Marea Britanie si un consortiu alcatuit din Royal Bank of Scotland, Banco Santander of Spain si banca Fortis din Belgia se afla in centrul atentiei datorita motivelor din spatele cresterii in valoare a ofertelor.
Banci precum Barclays au beneficiat de un mediu benefic in ultimii ani, ceea ce a dus la inregistrarea de profituri record. Acestea trebuie sa investeasca aceste fonduri, potrivit lui Page. Pe langa acest lucru, avand lichiditati, obtinerea de fonduri pentru achizitii nu va fi foarte dificila. Intre timp, modelul consortiului deschide posibilitatea efectuarii de achizitii mai multor ofertanti, ceea ce creste numarul bancilor ce ar putea fi achizitionate, potrivit analistilor.
Daca va reusi sau nu trioul paneuropean sa achizitioneze banca olandeza este aproape irelevant, cu exceptia faptului ca va prezenta o schema a practicalitatilor regulatorii si a impozitarii ofertei cumulate.
Ceea ce este important este ca prin colaborare bancile urmaresc preluarea anumitor divizii, ceea ce este mult mai eficient din punct de vedere al costurilor.
Pentru banci precum Royal Bank of Scotland, al carei director executiv, Fred Goodwin, i-a fost temperat apetitul pentru achizitii un urma cu doi ani, specificitatea acestei oferte pare una care va oferi profit, astfel incat actionarii nu vor protesta. Potrivit planului consortiului, Royal Bank of Scotland ar prelua banca LaSalle, divizia din SUA a ABN Amro, si o va fuziona cu Charter One, afacerea existenta a companiei din Statele Unite. De asemenea, ar mai prelua trei alte divizii ale bancii olandeze.
Organismele de reglementare de pe piete precum Turcia permit bancilor straine sa achizitioneze pachete de actiuni sau chiar sa achizitioneze banci locale.
Dar exista anumite intrebari legate de performantele unora dintre cele mai mari banci din lume precum Citigroup si HSBC care se reflecta in pretul actiunilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO