Business Internaţional

Capacitatea BCE de a lupta singură cu o recesiune este pusă la îndoială în pofida asigurărilor date de Draghi

Preşedintele BCE Mario Draghi

Preşedintele BCE Mario Draghi

Autor: Catalina Apostoiu

19.06.2019, 10:00 141
Preşedintele BCE Mario Draghi a apărat instrumentele de care instituţia dispune pentru a lupta cu o eventuală criză, spunând că aceasta ar putea reduce dobânzile din nou sau realiza noi achiziţii de active dacă inflaţia nu va atinge ţinta fixată. Diferiţi strategi şi observatori nu sunt siguri însă că banca are capacitatea de a lupta de una singură cu o posibilă recesiune.

Vorbind la Forumul BCE din Sintra, Portugalia, Draghi a declarat că dacă situaţia economică se deteriorează în următoarele luni, banca va anunţa noi stimulente, potrivit CNBC. Euro s-a depreciat în raport cu dolarul, iar randamentul obligaţiunilor guvernamentale germane pe 10 ani a atins -0,30% pentru prima dată în istorie.

BCE întrevede o slăbiciune continuă pe termen scurt, în special din cauza factorilor geopolitici şi conflictelor comer­ciale care apasă asupra exporturilor şi sectorului manu­fac­turier, doi driveri majori ai creşterii economice din zona euro.

La începutul acestei luni, BCE şi-a revizuit aşteptările pri­vi­toare la dobânzi, adăugând că prima majorare postcriză nu va apărea probabil mai devreme de mijlocul anului 2020. Po­zi­ţia băncii arată că aceasta are îndoieli cu privire la re­dre­sarea economiei zonei euro. Draghi a încercat să-i liniştească pe investitori cu privire la capacitatea băncii de a acţio­na pe fondul semnelor de întrebare în creştere legate de efec­tul politicii monetare în cazul materializării unei noi recesiuni.

Se pare însă că îndoielile persistă. BCE va avea probleme în a combate următoarea recesiune de una singură, a declarat Olivier Blanchard, fost economist-şef al FMI.

"Sunt aproape sigur că BCE nu poate combate în acest punct de una singură o recesiune, că aceasta va avea nevoie de ajutor", a declarat Blanchard. Acesta a explicat că nu este vorba neapărat de o lipsă de instrumente, ci mai degrabă de impactul acestora asupra pieţei.

"Mi se pare că întrebarea cea mai importantă este care sunt instrumentele în prezent pentru a face faţă dificultăţilor", a declarat la rândul său Jean-Claude Trichet, fost preşedinte al BCE.

Guvernele zonei euro au fost îndelung criticate că nu depun eforturi suficiente pentru a îmbunătăţi poziţia fiscală a ţărilor lor, depinzând exclusiv de BCE şi politica monetară pentru impulsionarea economiei.

Blanchard a declarat la rândul său că "politica monetară are nevoie de ajutor din partea politicii fiscale".

Totuşi, diferiţi analişti şi-au exprimat îndoielile cu privire la disponibilitatea guvernelor de a acţiona în viitorul apropiat având în vedere lipsa de reforme structurale suficiente în urma crizei datoriilor suverane din 2011.

FMI a arătat într-un raport recent că "ţările cu datorii mari nu au consolidat suficient, şi în unele cazuri chiar au relaxat politica fiscală. Dacă creşterea s-ar deteriora dramatic, un răspuns mai activ pe partea politicii fiscale va fi necesar".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO