Business Internaţional

Capii AXA, implicati in spalare de bani?

15.06.2001, 00:00 23



Cele mai reprezentative figuri ale grupului francez AXA, cea mai mare companie de asigurari din Europa, au fost chestionati de politie intr-o ancheta care investigheaza acuzatiile de spalare de bani, relateaza BBC.

AXA a anuntat ca fondatorul si fostul presedinte al firmei, Claude Bebear, si Henri de Castries, actualul director executiv, au fost audiati in cazul PanEurolife, o companie detinuta de AXA pana in 1998. Cei doi au fost chiar retinuti peste noapte, au declarat oficialii politiei.

Claude Bebear, care a transformat AXA dintr-o mica firma de asigurari mutuale din nordul Frantei in cel mai mare asigurator mondial in functie de vanzari, a renuntat anul trecut la fotoliul de presedinte.

"Prin aceasta procedura de rutina se intentioneaza rezolvarea acuzatiilor de spalare de bani prin intermediul PanEurolife", se arata in declaratia AXA.

PanEurolife este suspectata de implicarea intr-o importanta operatiune de fraude fiscale intre Franta si Luxemburg. Pana in prezent, 18 oameni, printre care si directorul general al PanEurolife, Jacques Drossaert, au fost acuzati de frauda, furt si spalare de bani in aceasta afacere.

Se presupune ca banii erau depozitati la oficiile postale din Franta, transferati in Luxemburg si apoi convertiti in contracte de asigurari de viata, pentru ca astfel proprietarii acestora sa obtina venituri din investitii scutite de plata impozitelor, au declarat surse judecatoresti.

Infiintata in 1990, PanEurolife a fost preluata de AXA in 1997, cand a achizitionat unul dintre concurentii sai din Franta, UAP. Ulterior, asiguratorul francez a vandut compania PanEurolife firmei americane Nationwide Holdings in noiembrie 1998. Actualul presedinte al PanEurolife este Gaston Thorn, un fost presedinte al Comisiei Europene.

Oficialii AXA au mai spus ca si Banque Worms, o alta divizie a UAP preluata in 1997 si vanduta in octombrie 2000 bancii germane Deutsche Bank, este subiect al unei investigatii a politiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO