Business Internaţional

Care ar putea fi următoarea problemă pentru Europa

Nomura: Următoarea problemă a Europei ar putea fi ieşirea Marii Britanii din UE

Foto: AFP

Autor: Mediafax

08.08.2012, 19:28 1290

Marea Britanie a avut întotdeauna o relaţie dificilă cu vecinii europeni, însă, în contextul euroscepticismului alimentat de criza zonei euro, chiar şi această relaţie dificilă ar putea atinge pragul minim prin retragerea definitivă a ţării din Uniunea Europeană, potrivit băncii nipone Nomura.

Retragerea Marii Britanii din UE nu ar semăna nici pe departe cu o ieşire a Greciei din zona euro. Marea Britanie nu foloseşte euro şi are control asupra propriei politici monetare.

Ieşirea ţării din UE ar afecta pieţele, chiar dacă impactul este încă dificil de cuantificat, afirmă Nomura.

"Considerăm că posibilitatea tot mai ridicată pentru o relaţie mai liberă între Marea Britanie şi UE sau chiar pentru o retragere va genera îngrijorare economică şi politică, dar şi pe pieţele financiare", notează banca niponă.

Relaţia dintre Marea Britanie şi UE s-a înrăutăţit în ultimul an, mai ales din cauza discuţiilor pentru reglementare mai strictă a sectorului bancar la nivel european.

Ministrul de Finnaţe britanic, George Osborne, a luptat pentru ca sectorul financiar al ţării, care asigură până la 14% din PIB, să nu fie supus unor noi reglementări bancare şi unei taxe pe tranzacţii financiare.

Propunerea pentru o taxă pe tranzacţii financiare a fost aprobată, printre alte state, de Germania, Franţa, Spania şi Grecia.

Încercările guvernului britanic de a redobândi controlul asupra chestiunilor legate de piaţa unică nu au avut succes până în prezent, afirmă Nomura, avertizând că opoziţia partenerilor europeni în privinţa unor noi concesii ar putea duce la o rupere a legăturilor.

În timp ce criza conduce la o integrare mai puternică în Europa, Marea Britanie şi-ar putea pierde atuurile în negocierile pentru reforma tratatului UE. Spre exemplu, dacă Banca Centrală Europeană ar decide că este necesară o integrare fiscală mai puternică şi o uniune bancară pentru a preveni o prăbuşire a zonei euro, Marea Britanie ar putea rămâne pe dinafară.

"Vedem un risc real ca Marea Britanie să nu se poată opune prin veto unor noi transferuri de la Londra către Bruxelles, inclusiv în privinţa reglementării pieţelor şi a unei uniuni bancare în UE", potrivit analiştilor Nomura.

Dacă se înrăutăţeşte criza din zona euro, presiunea parlamentarilor eurosceptici pentru o linie mai dură faţă de UE ar pute diviza guvernul britanic, susţinut de coaliţia Conservatorilor cu Liberal Democraţii.

Tensiunile dintre Marea Britanie şi UE nu se rezumă la măsurile anticriză şi cuprind şi chestiuni precum bugetul UE pentru 2013-2014, care ar putea cauza "o schismă serioasă" între cele două părţi.

Nomura notează că este puţin probabil ca Marea Britanie să organizeze un referendum privind apartenenţa la UE până la următoarele alegeri, însă există tot timpul riscul ca politicienii eurosceptici şi populaţia să devină tot mai nemulţumiţi de regulile şi reglementările UE şi să forţeze un vot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO