• Leu / EUR4.9472
  • Leu / GBP5.8254
  • Leu / USD4.6322
Business Internaţional

Care este durata de viaţă a unui CD

Care este durata de viaţă a unui CD

Autor: Luciana Georgescu

23.08.2014, 17:34 7236

În anii ’90, majoritatea persoanelor foloseau CD-urile pentru a transfera informaţii pe o sursă mai sigură, care se credea la acea vreme că este şi durabilă, însă potrivit un cercetări actuale, durata de viaţa a unui disc compact variază, devenind din ce în ce mai scurtă, scrie NPR.

Cercetătorii de la Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii analizează în prezent motivele care duc la degradarea CD-urilor.

Procesul de degradare a discurilor compacte poate fi controlat prin variaţii ale temperaturii, potrivit Fenellei France, preşedintele Diviziei de Prezervare, Cercetare şi Testare din cadrul Bibliotecii Congresului. „Prin creşterea umidităţii şi a temperaturii, se produce o accelerarea a reacţiilor chimice. Astfel, încercăm să inducem o potenţială cauză. Folosindu-ne de această metodă, putem estima durata de viaţă a unui CD”, a spus France.

Frace şi echipa sa de cercetători încearcă să determine condiţiile minime, pe care librăriile şi instituţiile care deţin o arhivă, ar trebui să le impună pentru a prezerva CD-urile.

Cercetările au mai dezvăluit că nu toate discurile compacte sunt la fel. Metodele de fabricaţie sunt diferite în funcţie de fiecare fabrică şi uneori se schimbă de la an la an, potrivit lui Michele Youket, un specialist în prezervare.

“Toată lumea vrea să afle răspunsul la aceeaşi întrebare, “Cât rezistă un CD? Care este durata medie de viaţă?”, însă nu există o medie, pentru că nu există o medie pentru calitatea CD-urilor”, a adăugat Youket.

Cea mai des întâlnită problemă este coroziunea, din cauza unui strat subţire de argint care intră în contact cu aerul şi care în final duce la degradarea spaţiilor de stocare. “De fapt, se schimbă compoziţia, motiv pentru care putem auzi un fel de zgârieturi”, a spus Youket.

O parte dintre CD-uri pot rezista chiar secole dacă sunt îngrijite corespunzător, a declarat France. “Cea mai rapidă modalitată de a distruge un disc compact este să îl laşi în maşină pe timpul verii, obicei practicat de un număr mare de persoane”, a mai spus ea. În plus, CD-urile folosite cel mai des sunt predispose la degradare.

Biblioteca Congresului din SUA are aproape 400.000 de CD-uri în colecţie. 

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9472
Diferență: -0,0101
Ieri: 4.9477
Azi: 4.6322
Diferență: -0,8625
Ieri: 4.6725
Azi: 5.8254
Diferență: -0,1217
Ieri: 5.8325
Azi: 4.7915
Diferență: -0,2768
Ieri: 4.8048