Business Internaţional

Care sunt cei mai etici retaileri din lume

Care sunt cei mai etici retaileri din lume

Lanţul de magazine alimentare Safeway a încheiat recent un parteneriat cu ministerul agriculturii din SUA pentru a-i ajuta pe americani să facă alegeri alimentare mai sănătoase

Autor: Andreea Mindrila

23.03.2012, 00:03 1419

În acest an, 145 de companii din 36 de industrii au avut ca misiune, dincolo de realizarea profitului, promovarea responsabilităţii sociale şi a comportamentului etic în afaceri, scrie Business Insider care a alcătuit o listă în funcţie de aceste criterii a celor mai etici retaileri din lume.

Kesko, cu sediul central în Finlanda, deţine mai mult de 1.000 magazine alimentare vizitate zilnic de 900.000 de clienţi. În luna februarie Kesko a fost premiată pentru "cea mai bună guvernanţă corporativă din Finlanda" de către World Finance Magazine. De asemenea, compania a fost inclusă pe lista din acest an a celor mai sustenabile o sută de companii din lume, pentru al optulea an consecutiv.

Safeway, cu sediul central în SUA, este al doilea lanţ de supermarketuri ca mărime din America de Nord, care deţine 1.702 magazine în Statele Unite şi în vestul Canadei. Lanţul de magazine alimentare a încheiat recent un parteneriat cu ministerul agriculturii din SUA pentru a-i ajuta pe americani să facă alegeri alimentare mai sănătoase.

Soane este cel mai mare angajator privat din Portugalia. În 2010 divizia de retail alimentar a companiei a obţinut certificare internaţională pentru calitatea propriilor branduri de alimente, produse de igienă, dar şi medicamente.

The Co-operative Group este al cincilea retailer alimentar ca mărime din Marea Britanie, având mai mult de 3.000 de magazine alimentare şi supermarketuri în întreaga ţară. Cooperativa este condusă de proprii membri, nu de către acţionari, ceea ce contribuie la promovarea unui comportament de afaceri etic.

Wegmans, o afacere de familie din SUA, deţine 77 de magazine alimentare în New York, Pennsylvania, New Jersey, Virginia, Maryland şi Massachusetts. Wegmans a fost inclusă pe lista revistei Fortune a "celor mai bune 100 de locuri unde poţi munci" din anul 1998, când a fost realizată pentru prima dată această clasificare.

Whole Foods Market este al nouă­lea cel mai extins lanţ de magazine de produse alimentare şi medicamente din SUA, având peste 300 de unităţi în 38 de state americane. Lanţul de supermarketuri, care vinde produse naturale şi organice, s-a clasat pe locul al treilea în Top 25 Parteneri Ecologici realizat de Agenţia de protecţie a mediului din SUA.

Costco Wholesale, al treilea retailer ca mărime din SUA, este cunoscut pentru că oferă salarii peste medie muncitorilor, rezultatul fiind o cifră de afaceri mai mică, dar angajaţi fericiţi. Retailerul s-a clasat pe locul 20 în topul Fortune al celor mai admirate companii din lume.

Marks & Spencer, retailer britanic, oferă articole vestimentare şi produse alimentare de lux. În anul 2007 firma a iniţiat un plan pe cinci ani prin care s-a angajat să devină "o companie etică, durabilă, care promovează sănătatea în afaceri".

Target este al doilea retailer ca mărime din SUA care oferă discounturi. Anul trecut compania a ocupat locul 23 în topul Forbes al celor mai respectabile companii mari din SUA.

Best Buy, retailer de produse electronice din SUA, operează mai mult de 4.000 de magazine la nivel mondial şi a ocupat locul 40 pe lista celor mai importanţi cumpărători de energie "verde" întocmită de Agenţia de protecţie a mediului din SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO