Business Internaţional

Care sunt cele mai bogate echipe sportive din lume: Messi, Modric şi Pogba versus LeBron James în lupta pentru cel mai valoros brand sportiv

Care sunt cele mai bogate echipe sportive din lume:...

Autor: Paul Catargiu

29.07.2018, 16:42 806

Campionantul Mondial de fotbal din Rusia şi perioada în care jucătorii din NBA pot semna fără bariere cu orice echipă din liga americană, au dominat presa sportivă în vara acestui an, scrie Forbes.

Deşi cifrele nu sunt încă oficiale, estimarea publicaţiei americane arată că triumful cu 4-2 din Moscova al francezilor ar fi atras peste un miliard de telespectatori în faţa micilor ecrane. Potrivit datelor, întreaga competiţie desfăşurată în Rusia a strâns în total o audienţă de 3.2 miliarde de telespectatori.

Popularitatea fotbalului pe întreg mapamondul, puternic observabilă în perioada mondialului, ajută cluburile europene, cum ar fi Real Madrid sau Manchester United, să vândă echipamente sau să obţină sponsorizări din toate colţurile lumii.

Rezultatul acestei popularităţi – trei dintre primele 4 echipe clasate în topul Forbes al celor mai valoroase francize sportive din lume sunt Manchester United (4,1 miliarde de dolari), Real Madrid (4 miliarde de dolari) şi F.C Barcelona (4 miliarde de dolari).

Acestea sunt primele dintr-un total de 7 cluburi europene de fotbal ce fac parte din topul publicaţiei americane. Însă, în pofida acestei popularităţi masive, niciunul dintre aceste cluburi nu se poate atinge de Dallas Cowboys, lidera clasamentului pentru un al treilea an la rând.

Clubul de fotbal american, supranumit şi ”Echipa Americii”, este valorificat de cei de la Forbes la 4.8 miliarde de dolari, în creştere cu 14% faţă de anul tecut. „Echipa Americii” are de asemenea cele mai mari profituri anuale (840 de milioane de dolari), chiar şi usturătoarele taxe americane neputând să-i detroneze pe texani ca liderii mondiali ai încasărilor (350 de milioane de dolari).

Celebra echipă de baseball New York Yankees completează top 5-ul, cu o valoare rotundă de 4 miliarde de dolari, având o creştere de 8% faţă de anul trecut.

 Pe locul şase se află New England Patriots, cea mai succes echipă a fotbalului american din ultimii 20 de ani. În frunte cu celebrul Tom Brady, echipa din Boston a reuşit să câştige nu mai puţin de 5 Super Bowluri. Succesul de pe teren s-a văzut şi în conturile americanilor, Patriots fiind a doua cea mai căutată echipă de televiziunile americane, după Dallas Cowboys, pentru a juca meciuri la orele de vârf.

Primele două echipe din NBA, liga americană de baschet, işi fac apariţia pe locurile şapte şi opt, acestea fiind New York Knicks (3,6 miliarde de dolari) şi Los Angeles Lakers (3,3 miliarde de dolari). Deşi niciuna dintre cele două superputeri ale baschetului de peste ocean nu s-a bucurat de prea multe succese în ultimii 5 ani, valoarea acestora nu a căzut, ba chiar au beneficiat de creşteri în profituri de 9%, respectiv 10%.

Franciza din Los Angeles se aşteaptă la creşteri considerabile în următorii ani deoarece vara aceasta au semnat cel mai sonor nume din lumea baschetului, LeBron James. Odată cu LeBron, televiziunile şi sponsorii vor da năvală in oraşul din California, pentru a surprinde cel mai mare nume din baschet la cea mai mare franciză din istoria sportului.

La egalitate cu Los Angeles Lakers, pe locul 8, se situează echipa de fotbal american New York Giants (3,3 miliarde de dolari). Giganţii arată, încă o dată, că lipsa succesului din teren nu înseamnă mereu o cădere implicită a profiturilor.

Topul primelor 10 este completat de Golden State Warriors , campioana NBA din ultimii doi ani şi Washington Redskins, echipa de fotbal american a capitalei Statelor Unite, ambele francize fiind evaluate la suma de 3,1 miliarde de dolari.

Campioana NBA este, însă, una dintre cele mai sporitoare francize ale sporturilor americane, bucurându-se de o creştere de 19% faţă de anul trecut. Doi dintre membrii echipei, Stephen Curry si Kevin Durant, sunt primii clasaţi în clasamentul celor mai bine vândute tricouri din NBA. În frunte cu cei doi, Warriors sunt pe cale de a creea cea mai puternică dinastie din istoria ligii americane, creşterile în profituri aflându-se de abia la început.

Celelalte cluburi europene de fotbal din topul Forbes sunt Bayern Munchen (locul 12 cu 3 miliarde de dolari), Manchester City (locul 30 cu 2,4 miliarde de dolari), Arsenal (locul 39 cu 2,2 miliarde de dolari) şi Chelsea (locul 46 cu 2 miliarde de dolari).

Conform celor de la Forbes, nu a existat o perioadă mai bună pentru a deţine o franciză sportiva, fie ea în fotbal, baschet sau fotbal american. Contractele de televiziune depăşesc orice fel de estimare făcută acum 15 ani, suma acordului de televizare a Premier League, prima ligă a fotbalului englez, spre exemplu, fiind de 5,14 miliarde de lire sterline, sumă împărţită de televiziunile Sky Sports şi BT Sport.

Asemănător, acordul NFL este valorificat la 8,2 miliarde de dolari, suma fiind împărţită echivalent între cele 32 de echipe ale ligii, fiecare primind o sumă considerabilă de 255 de milioane de dloari. Acest echilibru între echipele celui mai celebru sport din State este vizibil în clasamentul Forbes.

Din 32 de echipe membre NFL, 29 se află în primele 50 cele mai valoroase francize sportive din lume, doar 3 echipe lipsind din topul publicaţiei americane. Cele mai puternice echipe din lume câştigă acum mai mult ca niciodată, profitul medie fiind estimat de Forbes la 103 milioane de dolari, o crestere de 13% faţă de anul trecut.

Trăim într-o eră în care sporturile au devenit mai mult decât o simpla formă de divertisment. Se investesc din ce in ce mai mulţi bani, iar profiturile obţinute de echipele de pe întreg mapamondul cresc considerabil de la an la an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO